Factsheet uitgezaaide borstkanker

Array

Maastricht UMC+, Borstkankervereniging Nederland en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) presenteren cijfers over uitgezaaide borstkanker. Informatie gebaseerd op data uit de SONABRE Registry (SOutheast Netherlands Advanced BREast cancer).

Elk jaar krijgen naar schatting 3.500 mensen de diagnose uitgezaaide borstkanker. De gemiddelde overleving van iemand met uitgezaaide borstkanker is twee tot drie jaar. Er zijn echter ook patiënten (1 op de 4) die vijf of meer jaren na diagnose van uitzaaiingen nog in leven zijn. Waarom leeft de ene patiënt met uitgezaaide borstkanker langer dan de andere? Hoe verloopt hun ziekte, hoe en wanneer worden behandelingen ingezet? Hebben deze behandelingen effect en wat zijn de bijwerkingen? Om antwoord te krijgen op die vragen, is in 2008 in het Maastricht UMC+  gestart met het in kaart brengen van alle tumorkenmerken (borstkanker subtype) en bijbehorende behandelgegevens van alle patiënten met uitgezaaide borstkanker in Zuid Nederland (Limburg en Brabant). Deze gegevens worden verzameld in de SONABRE Registry (SOutheast Netherlands Advanced BREast cancer). Analyse van de gegevens uit deze databank heeft al vele inzichten opgeleverd en maakt daarmee verbetering van zorg mogelijk. Meer kennis en inzichten leidt immers tot een betere behandeling. Daarom werkt het Maastricht UMC+ (SONABRE register) ook samen met andere partijen, zoals zorgprofessionals, het IKNL en de Borstkankervereniging Nederland (BVN). Samenwerking met als doel de overleving en zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen