Gevolg onderschat: overlevenden COVID-19 kampen met gezichtslittekens

Array

Mensen die ernstige COVID-19 hebben doorgemaakt, kampen met gezichtslittekens na buikligging tijdens IC-opname.

Tijdens IC-opname worden COVID-19-patiënten vaak op de buik gelegd, waarbij de kans bestaat dat doorligwonden ontstaan. Helaas krijgen ex-patiënten als mogelijk gevolg daarvan ook littekens in het gezicht. Deze littekens zijn een vaak confronterende herinnering aan een stressvolle periode van ernstig ziek zijn. Plastisch chirurgen zien dit vaker voorkomen. Zij kunnen patiënten helpen met een passende behandeling om littekens tegen te gaan of te verminderen.

Littekens door buikligging

Een patiënt met COVID-19 kan last krijgen van een plotselinge ontstekingsreactie in de longen. Patiënten moeten soms kunstmatig worden beademd en worden hierbij regelmatig op de buik gelegd. Als gevolg van die buikligging kan een patiënt snel doorligwonden ontwikkelen. De huid is bij ziekte eenmaal zwakker dan normaal. In het gezicht zijn plekken langs het kaakbeen en de jukbeenderen extra gevoelig. Helaas zijn littekens hiervan een mogelijk gevolg.


Ernst (57) kreeg vorig jaar COVID. Hij is om die reden ruim 38 dagen in slaap gehouden. Wat volgt is een langdurig herstel. Prioriteit ligt bij aansterken, opnieuw leren lopen en bewegen, longfuncties weer op peil krijgen. Toch kan Ernst zich nog goed herinneren dat hij in die tijd korsten in zijn gezicht had: boven zijn wenkbrauw, op zijn wang en kin. Op zijn kin kreeg hij uiteindelijk een litteken. De intensivist wees hem erop dat een plastisch chirurg hem daarmee zou kunnen helpen. Ernst is blij dat de artsen hem daarin konden ontzorgen: “Ik ben heel erg dankbaar voor de intensivist die mij tijdens mijn herstel wees op een mogelijke behandeling voor mijn litteken. Natuurlijk lag mijn prioriteit bij het aansterken van mijn longen, maar het is juist prettig dat de arts op zo’n moment ook aandacht heeft voor andere zaken die bijdragen aan mijn herstel. De littekens zijn nu behandeld met een aantal herhalingen van een medische injectie. Nu is mijn litteken sterk verminderd en ben daar erg gelukkig mee”.


Vervelend aandenken

Littekens in het gezicht vormen een zichtbare herinnering aan COVID-19 voor ex-patiënten. Het effect van de pandemie is hen letterlijk aan te zien. Dr. Rutger Schols, plastisch chirurg in het Maastricht UMC+: “De nazorg voor iedereen, die door ernstige COVID-19 is behandeld op de IC, verdient aandacht voor de vele facetten van fysiek en mentaal herstel. Deze mensen zijn door het oog van de naald gekropen. Dat heeft een effect op zowel het lichaam als de geest ook nadat de patiënt buiten levensgevaar is. Littekens in het gezicht lijken daarbij een kleinigheid, maar dat hoeft niet het geval te zijn.”

Behandeling

Als een patiënt zich nog in het ziekenhuis of revalidatiecentrum bevindt, kan een patiënt intern worden verwezen naar een plastisch chirurg. Patiënten die al thuis zijn, mogen contact opnemen met hun huisarts voor een verwijzing naar de polikliniek plastische chirurgie. De behandeling van deze gezichtslittekens kan variëren, afhankelijk van het litteken. In sommige gevallen kan een patiënt al geholpen worden met een crème. Andere patiënten zijn geholpen met een speciale siliconen pleister. Ook gecombineerde behandeling met medicatie via injectie kan de littekens flink verminderen. Daarnaast behoort een op maat gemaakt “drukmasker” tot de behandelmogelijkheden.

Maurits van IJsendoorn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen