FNV hoopvol na overleg minister over long covid

Array

De FNV heeft goede hoop dat minister Helder voor Langdurige Zorg & Sport binnenkort met een overbruggingsfaciliteit komt voor zorgmedewerkers die met langdurige klachten rondlopen na een besmetting met het coronavirus (long covid). FNV-vicevoorzitter Kitty Jong voerde vandaag samen met vijf slachtoffers een gesprek met minister Helder om de maatschappelijke en financiële gevolgen van long covid in kaart te brengen.

Jong: ‘De minister heeft heel goed naar de verhalen van de ervaringsdeskundigen geluisterd en erkent dat er een groot probleem ligt. We hebben hoge verwachtingen dat zij niet morgen, maar wel binnenkort met een voorstel zal komen. Dat zal de zorgverleners meer tijd geven voor herstel en kan uiteindelijk tot gedeeltelijke of volledige re-integratie op de arbeidsmarkt leiden. Dat zou via een fonds kunnen of een maatwerkregeling.’

Eén voor één vertelden medewerkers uit de ambulancezorg, uit het verpleeghuis, de thuiszorg en het ziekenhuis hoe zij besmet zijn geraakt, hoe hun ziekteproces en revalidatie tot nu toe zijn verlopen en tegen welke obstakels zij aan lopen. Honderden zorgverleners zijn al bijna twee jaar ziek en dreigen hierdoor hun baan te verliezen. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat ze het liefst allemaal hun werk weer willen oppakken, maar dat hun lichaam dat nu nog niet toestaat. Bovendien missen ze vaak erkenning vanaf de werkvloer of instanties waar ze mee te maken krijgen.

‘Omdat er nog zo weinig bekend is over het ziekteverloop en de keuringsartsen van het UWV niet weten welke criteria ze moeten hanteren, is het op dit moment net een loterij hoe je vanwege long covid gekeurd wordt. Dit is natuurlijk een onacceptabele uitgangspositie voor een keuring. Overigens zijn de wachtlijsten bij het UWV momenteel zo lang, dat 17 weken wachten normaal is. We verwachten dat de minister nu haar verantwoordelijkheid neemt en een tegemoetkoming voor deze mensen gaat regelen. Met alleen applaus zijn ze niet geholpen’, aldus Jong.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen