Vlaamse en Nederlandse experten slaan de handen in elkaar.

Array

Op 4 februari 2022 is het Wereldkankerdag.

Dan gaat ook de onderzoeks- en implementatiegroep Vlaanderen – Nederland rond “Smaak- & Slikstoornissen bij Patiënten met Kanker” van start met een uniform gestandaardiseerde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van smaaksturing.

Tot zeventig procent van de mensen die behandeld worden met chemo krijgt te maken met een verstoring van hun smaakwaarneming. Hierdoor wordt eten niet meer als lekker ervaren en kunnen ze slechter gaan eten, ernstig vermageren en ondervoed geraken.

Dit kankergerelateerd gewichts- en spierverlies is geassocieerd met verminderde overlevingskansen, met een slechtere kwaliteit van leven en een minder goed verdragen van chemotherapie.

Door gebruik te maken van selectieve smaaksturing (gepersonaliseerde recepten van brood en gerechten) bieden smaakcentra o.l.v. speciaal opgeleide chefs oplossingen op maat aan voor smaakproblemen tijdens of na een oncologische behandeling.

Een multidisciplinaire onderzoeks- en implementatiegroep die bestaat uit artsen, wetenschappers, ingenieurs, verpleegkundigen, diëtisten en chefs gastro-engineering uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar en willen vaststellen in welke mate de gepersonaliseerde recepten een invloed hebben op de individuele smaakbeleving van de patiënt en op de algemene levenskwaliteit.

Patiënten met smaakafwijkingen door chemotherapie kunnen zich GRATIS laten bijstaan in ziekenhuizen en smaakcentra (*) in Vlaanderen en in Nederland.

Met dank aan het Nationaal Fonds Tegen Kanker uit Amsterdam, Stichting tegen Kanker België, Three Rivers FoodDelta en farmaceutische bedrijven.

(*) Deelnemende ziekenhuizen: AZ Delta Roeselare – AZ Voorkempen Malle – O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem – UZA Antwerpen

Opstartende ziekenhuizen: UZ Gent

Voorbereidende fase: AMC Amsterdam – AZ Maria Middelares Gent – Beatrixziekenhuis Gorinchem – Catharina Ziekenhuis Eindhoven – HeiligHartziekenhuis Lier – Ikazia Ziekenhuis Rotterdam – Isala Ziekenhuis Zwolle – IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel – Meander Medisch Centrum Amersfoort – UMC Groningen

Smaakcentra: ScCAVDS Grave – ScCFrankeland Schiedam –– ScCLET Zwijndrecht- ScCS2 Malle

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen