Eiwitten ontdekt die ontstaan en verloop aderverkalking beïnvloeden

Laura Bosmans: Immune checkpoints in atherosclerosis | the atlas is in the palm of your hand
Aderverkalking is de onderliggende oorzaak van veel hart- en vaatziekten. Bij het ontstaan van aderverkalking spelen onder andere ontstekingsprocessen een belangrijke rol. Het ontstekingsproces dat ervoor zorgt dat aderverkalking verergert, wordt geregeld door speciale eiwitten: immuun checkpoint eiwitten. Deze eiwitten kunnen ontsteking bevorderen of juist afremmen. Bosmans onderzocht welke immuun checkpoint-eiwitten betrokken zijn bij de verschillende stadia van aderverkalking. Op deze manier wil zij bepalen welke immuun checkpoint-eiwitten als aangrijpingspunten kunnen dienen voor medicatie die aderverkalking, en dus hart- en vaatziekten, vermindert.

Bosmans vond 2 eiwitten die belangrijk zijn bij het ontstaan en verergeren van aderverkalking: GITR en CD40. Blokkering van deze immuun checkpoint-eiwitten vermindert aderverkalking. Zij ontdekte onder andere dat het remmen van CD40 aderverkalking vermindert zonder al te veel negatieve bijwerkingen.

Vrijdag 25 februari, 2022
Promotie (UvA), 16:00 u, Agnietenkapel
Link naar proefschrift

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen