Liza Botros: Opsporing en behandeling van pulmonale vasculaire aandoeningen

Array

Detection and treatment of pulmonary vascular disease


De binnenbekleding van elk bloedvat bestaat uit endotheelcellen. Deze zijn te vergelijken met bakstenen die strak tegen elkaar aan liggen. De endotheelcellen zorgen ervoor dat er geen vocht uit de bloedvaten kan weglekken, en dat de bloeddruk wordt gereguleerd. Het onderzoek van Botros richtte zich op het endotheel in de longen.

Botros onderzocht pulmonale arteriële hypertensie, een ziekte van de longslagaderwand. Een behandeling met een experimenteel geneesmiddel (mercaptopurine) laat de druk in de longslagaders dalen na behandeling, maar dit gaat gepaard met veel bijwerkingen. Daarom is dit middel niet veilig voor dagelijks gebruik.

Als er vocht uit de bloedvaten in de longen weglekt, kan er niet genoeg uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaatsvinden en krijgen patiënten het erg benauwd. Botros onderzocht welk effect een geneesmiddel tegen vocht in de longen (bosutinib) heeft op het endotheel. Ze ontdekte dat de verbindingen tussen de endotheelcellen verder versterkt waren na behandeling met bosutinib. Het cement tussen de bakstenen werd als het ware versterkt. In muizen vond Botros al na zes uur een sterk beschermend effect op het endotheel, en daarmee een duidelijke vermindering in de lekkage van de longbloedvaten. Bosutinib is daarom een potentiëel nieuw middel voor patiënten met vaatlekkage.

Veel covid-19 patiënten hebben vocht in de longen door lekkende bloedvaten. Botros onderzocht of zij baat hebben bij imatinib (een geneesmiddel tegen leukemie). Zij zag een vermindering van het aantal overlijdens. Ook lagen patiënten korter op de intensive care . Dit is belangrijk omdat hiermee de druk op de IC’s in Nederland kan worden verminderd.
Link naar proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen