Voorspelling van behandelingsresultaten bij patiënten met slokdarm- of maagkanker

Mensen die te horen krijgen dat ze slokdarm- of maagkanker hebben, gaan een angstige en onzekere tijd tegemoet waarin ze keuzes moeten maken over hun eventuele behandeling. Ze moeten kiezen uit verschillende behandelingen die vaak gepaard gaan met bijwerkingen en verlies van kwaliteit van leven. Behandeluitkomsten zijn voor iedereen verschillend: de ene behandeling leidt tot een langere levensduur, maar een andere therapie kan zorgen voor een optimale kwaliteit van leven.
Om patiënten in de spreekkamer te helpen een keuze te maken, ontwikkelde Van den Boorn voorspellingsmodellen voor verschillende behandelingen. Hij wil met deze modellen de levensverwachting en kwaliteit van leven nauwkeurig voorspellen. De kwaliteit van leven van patiënten met uitgezaaide kanker is laag voor aanvang van de behandeling, de meeste behandelingen bleken dit helaas niet te verbeteren. Bij patiënten zonder uitzaaiingen bleek een combinatie van chemotherapie gevolgd door een operatie op de korte termijn de beste kwaliteit van leven te bieden. Patiënten waarvan de slokdarm operatief verwijderd werd, ondervonden op de lange termijn een grote vermindering van hun kwaliteit van leven.

Met nauwkeurige voorspellingen over de levensverwachting en kwaliteit van leven kunnen patiënten beter geïnformeerd kiezen voor een therapie die aansluit op hun behandeldoel. Van den Hoorn ontwikkelde een website waarmee arts en patiënt de voorspellingen op een begrijpelijke manier kunnen inzien.
Link naar proefschrift

Héctor van den Boorn: Prediction of treatment outcomes in patients with oesophagogastric cancer

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen