‘Meer gezondheidswinst met meer natuur in de stad’

Nederlanders zullen dankzij het Schone Lucht Akkoord (SLA) volgens het RIVM in 2030 gemiddeld 3,5 maand langer leven dan in 2016. Dat is goed nieuws, maar er is nog veel meer gezondheidswinst mogelijk: door meer te investeren in natuur. Door steden te vergroenen, worden bewoners gelukkiger en socialer en gaan ze meer bewegen. Tel uit je winst.

Inmiddels tonen duizenden onderzoeken het belang van natuur aan voor onze gezondheid. Desondanks wordt in Nederland veel te weinig ruimte gecreëerd voor natuur. Het is vaak een sluitpost op de stedelijke ontwerpen, terwijl het juist in de basis al een plek moet krijgen. Nu zijn veel steden, dorpen en buurten versteend en wordt er voornamelijk ingezet op een infrastructuur van vervuilende vervoersmiddelen.

Fitter en prettiger

Het gevolg is een verlies aan lokale biodiversiteit en een grotere kans op wateroverlast na heftige regenbuien en hittestress op warme dagen. Ook wij als mensen lijden onder die verstening. Natuur zorgt bewezen voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Mensen voelen zich fitter en prettiger. Daarnaast nodigt natuur uit tot bewegen. Wie dichtbij natuur woont, pakt sneller de fiets of de benenwagen dan de auto.

Wat IVN Natuureducatie betreft is het dus hoog tijd voor een verdere vergroening. Nu de gemeenteraadsverkiezingen net zijn geweest, kunnen de nieuwe gemeentebesturen goede sier maken met mooie, natuurrijke plannen. Plannen met mooie fietspaden door het groen en duurzaam openbaar vervoer. Want wie wil zich niet inzetten voor een gezonde, groene stad?

Iris Haverkort is programmamanager Natuur & Gezondheid van IVN Natuureducatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen