‘Vragenlijst Borstkankervereniging goede stap om risico’s eierstokkanker op te sporen’

In sommige families kunnen borst-, eierstok-, en prostaatkanker vaker voorkomen dan in andere families. Om die vormen in een vroegtijdig stadium op te sporen, is Borstkankervereniging Nederland begonnen met een campagne. Op de website hetzitindefamilie.nl kan een vragenlijst worden ingevuld. Dit is een goede stap om de risico’s van deze vormen van kanker op te sporen.

Jaarlijks krijgen ongeveer 1300 vrouwen eierstokkanker. Hiervan hebben drie op de vier vrouwen al uitgezaaide ziekte. Slechts één op de drie vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker is vijf jaar na behandeling nog in leven. De overlevingskans van eierstokkanker, uitgedrukt in vijfjaarsoverleving, van uitgezaaid eierstokkanker is dus slecht.

De vijfjaarsoverleving wordt bepaald door het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Hoe eerder, hoe beter. Jammer genoeg zijn er echter geen testen om te screenen op deze vorm van kanker. Het lukt ons dus nog niet om door middel van onderzoeken te ontdekken wie eierstokkanker gaat krijgen of wellicht al in een heel vroeg stadium heeft. In sommige families zijn er meer dan gemiddeld veel kankerpatiënten. Dit kan komen door een verandering in de kern van de cellen, een genmutatie. De meest voorkomende genmutatie is de BRCA-mutatie. In families met deze BRCA-genmutatie is het risico op eierstokkanker, borstkanker, prostaatkanker hoger. De mutatie is aan te tonen met een bloedonderzoek. Is er een BRCA-mutatie aangetoond dan kan diegene, na gesprekken met een gynaecoloog, kiezen voor een risico verminderende operatie.

Marc-Jan Janssen is gynaecoloog-oncoloog in Medisch Spectrum Twente.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen