Sabela Rodríguez Lorenzo: De hersenen leren zich beter te beschermen

The choroid plexus in progressive multiple sclerosis 

Een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij het regelen van de afweer in de hersenen is de plexus choroideus. De plexus choroideus is belangrijk voor de bescherming van de hersenen. Dat doet de plexus door de productie van hersenvocht. Hersenvocht is een kleurloze heldere vloeistof in de hersenholtes en tussen de hersenvliezen. De plexus filtert bloed waarbij schadelijke stoffen niet worden toegelaten in het hersenvocht en dus in de hersenen. In de plexus zitten ook afweercellen die bacteriën en virussen wegvangen voordat ze de hersenen in kunnen komen. Rodríguez-Lorenzo onderzocht dit weinig bestudeerde gebied bij MS. Ze concludeert dat de plexus choroideus mogelijk een beschermende rol speelt bij MS. Het versterken van deze beschermende functie van de plexus zou een nieuwe strategie kunnen zijn om mensen met MS te behandelen.

Rodríguez-Lorenzo vond naast de normaal aanwezige afweercellen die de hersenen beschermen, een ophoping van specifieke afweercellen in de plexus choroideus bij mensen met progressieve MS. Deze afweercellen zijn granulocyten en T-cellen. T-cellen spelen een belangrijke rol bij ons afweersysteem. Granulocyten zijn ook afweercellen. Zij kunnen bacteriën en schadelijke cellen onschadelijk maken door ze te verwijderen of ‘op te eten’.

Een plek waar vaak ontstekingen ontstaan bij MS is rond de hersenholtes. De twee hersenholtes worden gescheiden door een tussenschot, het septum. Rodríguez-Lorenzo vond daar een andere populatie van afweercellen, de Natural Killer cellen (NK-cellen). De theorie is dat deze NK-cellen vanuit de plexus naar het septum gaan. Daar helpen ze om de ontstekingen die veroorzaakt worden door MS af te remmen. Het stimuleren van dit mechanisme zou mogelijk een nieuwe strategie kunnen zijn om ontsteking bij MS af te remmen. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen