Niet gecategoriseerd

Honderd jaar parapsychologie in Nederland

De Studievereniging voor Psychical Research (SPR) viert haar 100-jarig bestaan met de organisatie van het congres: ‘100 jaar parapsychologie in Nederland’. Belangstellenden worden hierbij uitgenodigd. Het congres zal plaatsvinden op 22 mei 2022 (vanaf 12:00), aan Radboud Universiteit Nijmegen, Theaterzaal C.

Paranormale ervaringen en verschijnselen worden in alle culturen en tijden gemeld. Ze wekken vaak verwondering op, maar soms ook angst. Het meest bekend zijn de anekdotes over dergelijke ervaringen en de vermeende ‘paranormale prestaties’ van zelfverklaarde mediums, maar veel belangrijker is de mogelijkheid om paranormale ervaringen te onderwerpen aan wetenschappelijk onderzoek in streng gecontroleerde condities.

Parapsychologie is een grensoverschrijdende wetenschap met raakvlakken aan psychologie, natuurkunde, biologie en medische wetenschap. Bovendien hebben de resultaten van parapsychologisch onderzoek potentieel enorme filosofische implicaties. Het systematisch verzamelen van gerapporteerde ervaringen kan een aanzet zijn tot theorievorming, maar de laatste 100 jaar wordt er vooral ook onderzoek gedaan: gecontroleerde en gestandaardiseerde laboratoriumexperimenten die resulteren in statistisch verantwoorde uitspraken omtrent fenomenen als telepathie, precognitie en psychokinese. In Nederland zet de SPR zich al 100 jaar in voor het uitvoeren van dat onderzoek. Ook geeft de SPR het ‘Tijdschrift voor parapsychologie en bewustzijnsonderzoek’ uit.

Tijdens het congres wordt de balans opgemaakt van 100 jaar parapsychologie in Nederland, wordt er gekeken naar de implicaties van die wetenschap en wordt er een blik op de toekomst geworpen.

Programma van het congres:

  • Prof. dr. Douwe Draaisma: Gerard Heymans, oprichter van de SPR en vader van de experimentele psychologie in Nederland
  • Dr. Jacob Jolij: Het raadsel van het bewustzijn
  • Is de Parapsychologie een illusie?’ Optreden door Rob Mollien, mentalist, 2-voudig grand prix-winnaar
  • Prof. em. dr. Dick Bierman en Dean Radin PhD: Meten is weten – 100 jaar experimentele parapsychologie
  • Dr. Michiel van Elk, drs. Odette de Theije en prof. em. dr. Hans Gerding: Parapsychologie, grenservaringen, zingeving: een dialogische verkenning

Bron: dutchspr.org/spr/lustrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord