Dominique Scheepens: Elektroconvulsietherapie kan veel meer ernstig depressieve patiënten helpen

Fade Away – Targeting negative schemas with electroconvulsive therapy


Elektroconvulsietherapie (ECT) is een goede behandeling voor ernstig, langdurig depressieve patiënten. Door negatieve herinneringen kunnen patiënten sneller terugvallen in een depressie. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat ECT negatieve gedachtes en herinneringen kan verbeteren bij depressieve patiënten.

Onderzoek met gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) laat zien dat patiënten met een langdurige (langer dan 2 jaar) depressieve stoornis te weinig behandeld worden met ECT. Slechts 1,2% van deze groep krijgt deze therapie terwijl 26% van deze groep mogelijk baat heeft bij ECT. Dit betekent dat jaarlijks 20.000 patiënten deze behandeling niet krijgen, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen. Doorverwijzing voor ECT loopt in de dagelijkse praktijk vast. Scheepens concludeert dan ook dat depressieve stoornissen nog steeds niet optimaal worden behandeld. Er zijn onnodig veel depressieve patiënten die niet goed worden doorverwezen of geïnformeerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen