De invloed van de schildklier op zwangerschapsuitkomsten

Een zwangerschap heeft grote invloed op de schildklierfunctie. Veranderingen in de zwangerschap en de toegenomen behoeft van het lichaam aan schildklierhormoon zorgen ervoor dat vrouwen met een bestaande milde schildklierafwijking een verhoogde kans hebben op ernstige schildklierproblemen. Van Dijk onderzocht of de schildklierafwijkingen invloed hebben op de zwangerschap.

Ze ontdekte dat vrouwen met milde schildklierafwijkingen een verhoogde kans hebben op herhaalde miskramen. Het gaat dan om vrouwen met een subklinische (nog niet waarneembare) schildklieraandoening waarbij de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt (hypothyreoïdie) of waarbij antistoffen bestaan tegen de schildklier. Ook kwam ze erachter dat het slikken van schildklierhormoon (levothyroxine) vóór een zwangerschap niet zorgt voor meer levendgeboren kinderen bij vrouwen met antistoffen tegen de schildklier en herhaalde miskraam.
Ten slotte concludeert Van Dijk dat er geen verschillen worden gezien in het aantal levendgeborenen, doorgaande zwangerschappen en miskramen tussen vrouwen met niet waarneembare hypothyreoïdie en vrouwen met een normale schildklierfunctie.
Link naar proefschrift 

Woensdag 6 april 2022
Promotie (UvA), 10:00 u, Agnietenkapel
Myrthe van Dijk: The influence of the thyroid on pregnancy outcomes

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen