Nieuw middel type 2 diabetes beschermt nieren

Array

Bij ouderdoms-suikerziekte (type 2 diabetes) is de verwerking en opname van suiker uit het eten belemmerd. Dit komt onder andere doordat een specifieke groep darm-hormonen minder goed werkt: de incretine-hormonen. Deze hormonen stimuleren de afgifte van insuline na een maaltijd, vertragen het legen van de maag en verminderen de eetlust. Een nieuwe behandeling van type 2 diabetes richt zich op de incretine-hormonen. Hiervan zijn twee verschillende vormen beschikbaar: GLP-1 receptor agonisten en DPP-4 remmers.


Muskiet ontdekte dat deze medicijnen, in het bijzonder de GLP-1 receptor agonisten, de nieren van patiënten met type 2 diabetes op lange termijn beschermen. Dit is goed nieuws, want het ontwikkelen van nierziekte is een bekend en groot probleem bij patiënten met suikerziekte. De gunstige effecten van deze nieuwe medicijnen komen niet alleen door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Muskiet concludeert dat het beschermende effect van de incretine-gebaseerde therapieën verklaard wordt door gunstige effecten op onder andere lichaamsgewicht, bloeddruk, bloedvetten en laaggradige ontsteking. Dit maakt dat incretine-gebaseerde therapieën een meerwaarde hebben ten op zichtte van eerdere bloedsuikerverlagende geneesmiddelen voor type 2 diabetes (zoals insuline of SU-derivaten).

Het onderzoek van Muskiet ondersteunt de recente wereldwijde herziening van het behandelplan voor patiënten met type 2 diabetes. De GLP-1 receptor agonisten worden nu op grotere schaal en in een eerder stadium van behandeling aangeraden om hart- en vaatziekten en nierziekte te voorkomen in type 2 diabetes patiënten.

Marcel Muskiet: Incretin-based therapies and the kidney

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen