Nieuwe manier om moedermelk van donoren te verbeteren

Menselijke donormelk is het beste alternatief als een moeder zelf geen moedermelk kan geven. De meeste moedermelkbanken verwerken de melk door middel van holderpasteurisatie (HoP). Dan wordt de melk gedurende een half uur verwarmd tot 62,5 graden, zodat mogelijk schadelijke bacteriën gedood worden. Dit maakt de melk veiliger. HoP vernietigd echter ook veel bestanddelen van de melk die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van zuigelingen. Kontopodi ontdekte onder andere dat HoP het enzym galzout gestimuleerd lipase (BSSL) uitschakelt, dat helpt bij de vertering van vetten. Dit kan een verklaring zijn voor de tragere groei bij vroeggeboren zuigelingen gevoed met gepasteuriseerde donormelk.

Kontopodi ontdekte ook dat de melk bewerkt kan worden met hoge druk (HPP) en UV-C bestraling. Beide methoden blijken geschikte alternatieven voor HoP. Omdat deze niet op basis van verhitting werken, worden de bacteriën wel gedood maar blijven de voedingsstoffen in de melk hun werk doen. HPP is kostbaar, daarom is UV-C bestraling van de twee methoden het meest geschikt voor gebruik door moedermelkbanken. Kontopodi concludeert dat bewerking van de donormelk met UV-C een positieve uitwerking kan hebben op de gezondheid van zuigelingen. Dit kan een verschil maken voor de groei en ontwikkeling van hoog-risico zuigelingen die op de neonatale intensive care liggen.

Eva Kontopodi: Improving donor human milk by novel processing technologies

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen