Vitiligo en melanoom: het fijne evenwicht tussen auto-immuniteit en ontsnapping aan de afweer

Onze huid speelt een cruciale rol in de afweerreactie tegen ziekteverwekkers door de aanwezigheid van verschillende afweercellen. Vitiligo en melanoom zijn beide huidziekten waarbij ook de pigmentcellen (melanocyten) in de huid betrokken zijn. Bij de auto-immuunziekte vitiligo vallen de afweercellen de melanocyten aan. Hierdoor ontstaan pigmentloze, witte vlekken. Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat uit melanocyten, deze vorm van kanker is relatief ongevoelig voor de huidige behandelopties. Immuuntherapie bij melanoom is een relatief jonge behandeling die de afweer stimuleert om de kankercellen te herkennen en te vernietigen. Tumorcellen vinden echter vaak een manier om aan de aanval van het immuunsysteem te ontkomen.

Willemsen ontdekte dat er bij vitiligo niet alleen een lokale auto-immuunreactie in de huid plaatsvindt, maar dat een deel van de patiënten ook verhoogde immuunactiviteit in het bloed heeft. Ook kunnen de pigmentcellen van patiënten met vitiligo minder goed tegen een aanval door afweercellen. Melanoomcellen kunnen juist van uiterlijk veranderen, waardoor deze cellen minder goed worden herkend door het immuunsysteem. De uitkomsten van Willemsen geven aanleiding om de mogelijkheden van immuunsysteem-onderdrukkende therapie bij de behandeling van vitiligo verder te onderzoeken.

Marcella Willemsen: Vitiligo and Melanoma: The fine balance between autoimmunity and immune escape

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen