Zorg moet sneller veranderen om zorginfarct te voorkomen

Betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg. Dat is de uitdaging waar we voor staan. De urgentie is duidelijk: de zorgvraag stijgt door de vergrijzing. Tegelijkertijd hebben we – door diezelfde vergrijzing – een groot tekort aan zorgprofessionals en dreigt een zorginfarct. “De zorg moet rigoureus veranderen”, luidt de boodschap van de campagne van het Zorginstituut om het onderwerp op de agenda te krijgen. Op 25 mei 2022 is het commissiedebat over de zorg in de Tweede kamer, een goede aanleiding om aandacht te besteden aan hoe we de zorg kunnen verbeteren.

We delen graag onze visie om de zorg op korte termijn beter te maken: tien punten voor betere zorg. Tien punten waarmee wij denken snel resultaat te boeken én de zorg blijvend te verbeteren. Door slimmer te organiseren, een focus op wat écht belangrijk is en helaas: soms kwaliteitsverlies te accepteren.

Tien punten voor betere zorg:

  • Digitaliseer: omarm het principe ‘digitaal, tenzij’
  • Vergroot de snelheid van innovatie in de zorg
  • Verminder regels en bureaucratie
  • Maak iedereen mantelzorger
  • Maak werk van schaalvergroting in de 1e lijn
  • Lever minder zorg
  • Accepteer kwaliteitsverlies in de zorg
  • Zet alles op alles om personeel in de zorg te behouden
  • Schaf organisaties af die geen waarde toevoegen
  • Regionaliseer de zorg

In het document in de bijlage lichten we deze tien punten toe. Bij Morgens zijn we ervan overtuigd dat de snelheid van verandering omhoog moet. Een zorginfarct is anders niet te voorkomen, als het er al niet is. Rigoureuze stappen zijn nodig: we kunnen niet vast blijven houden aan ideeën en beelden over zorg en zorgkwaliteit zoals we die in de afgelopen jaren in onze samenleving ontwikkeld hebben.

Frank van Berkel, Partner, Morgens

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen