Naar een gelijke evaluatie van cholesteatoomzorg

Cholesteatoom is een ophoping van huidcellen in het oor. Ten Tije onderzocht de mogelijkheid van uniforme registratie van de cholesteatoomzorg in Nederland. Ze toonde aan dat er al aardig wat factoren/onderdelen aanwezig zijn om gelijke registratie te regelen binnen de cholesteatoomzorg. Daarnaast is landelijke overeenstemming bereikt binnen KNO Nederland over wat te registreren. Dit is zowel internationaal als nationaal een mijlpaal voor deze aandoening.

De maatschappelijke betekenis is groot, er is in samenwerking met Stichting Hoormij NVVS een werkgroep cholesteatoom opgericht binnen hun patiëntenorganisatie. Deze werkgroep gaat voor betere informatievoorzieningen zorgen en zorgt daarnaast ook dat lotgenoten met elkaar in contact komen. Deze werkgroep brengt in maart jaarlijks cholesteatoom onder de aandacht met de hashtag #ikbenzeldzaam. Ook gaat deze werkgroep een samenwerking aan met Stichting Oorfonds Nederland om samen verder te onderzoeken welke onderwerpen nog meer wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Door het onderzoek van Ten Tije is er een Dutch Otology Quality registry opgericht door de KNO Vereniging. Deze kwaliteitsregistratie werkgroep zal het proces leiden om de kwaliteit van de oorchirurgie landelijk te registreren, zodat alle KNO-artsen de mogelijkheid krijgen om hun eigen uitkomsten in te zien en te vergelijken met een ijkpunt. Dit moet tot inzicht en verdere verbetering van de gehele Nederlandse otologische zorg leiden.

Vrijdag 24 juni 2022
Promotie (VU), 11:45 u, Aula
Fleur Adrienne Ten Tije: Towards uniform evaluation of cholesteatoma care

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen