Stoppen met alcohol drinken, zo doe je dat

Drink jij regelmatig alcohol en ondervind je daar nadelen van? En drink je meer dan eigenlijk goed voor je is? Dan heb je mogelijk te maken met een alcoholverslaving. Daar wil je graag vanaf komen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe minder of stop je met het drinken van alcohol?

Alcohol laat gelukstofjes in het brein vrijkomen. Dat geeft je een fijn gevoel, je vergeet ook je zorgen. En als dat effect is uitgewerkt, wil je graag meer van die gelukstofjes. Daardoor ligt een alcoholverslaving op de loer. Het komt in alle lagen van de bevolking voor. Wees er op tijd bij en probeer een verslaving te voorkomen.

Tips om te stoppen met drinken


We geven je een aantal tips die jou kunnen ondersteunen bij het stoppen met drinken of om je alcoholinname te minderen.

Tip 1: Schrijf op waarom je wilt stoppen


Ga bij jezelf na waarom je wilt minderen of stoppen met drinken en schrijf dit op in een dagboek. Maak bijvoorbeeld een inventarisatie met de negatieve gevolgen van jouw alcoholgebruik. Wellicht heeft het invloed op je werk, school of sociale contacten. Kom je weer in de verleiding om te drinken? Pak dit lijstje er dan bij en herinner jezelf eraan waarom je het alcoholgebruik wilt stoppen of minderen. Zo houd je jezelf gemotiveerd. Houd in het dagboek een maand lang bij hoeveel je drinkt, met wie en wanneer. Dit geeft je inzicht in je drankgedrag waar je tijdens het minderen op kunt bijsturen.

Tip 2: Gebruik een stoppen met drinken app


Er zijn veel apps op de markt die je kunnen ondersteunen bij het minderen of stoppen met drinken. Hierin kun je bijvoorbeeld doelen stellen en een logboek bijhouden.

Tip 3: Accepteer de mogelijkheid afkickverschijnselen te krijgen


Je kunt jezelf een tijdje wat meer somber of depressief gaan voelen. Dit hooft erbij en is een gevolg van het feit dat je lichaam en geest moeten wennen aan een nieuwe leefstijl. Er kunnen lichamelijke ontwenningsverschijnselen ontstaan, omdat je lichaam gewend was een bepaalde hoeveelheid alcohol binnen te krijgen. Als je hiermee stopt, kan je lichaam gaan protesteren. Transpireren, misselijkheid, slecht slapen en een onrustig gevoel zijn veel voorkomende afkickverschijnselen van alcohol. Accepteer dat dit er bij hoort en dat het tijdelijke klachten zijn.

Tip 4: Vermijd verleidingen en triggers


Vermijd, met name in de eerste periode, situaties waarin je normaal gesproken alcohol zou drinken. Dit maakt het makkelijker om te stoppen. Na een tijdje wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen verleidingen. Gun jezelf hiervoor de tijd. Zoek afleiding in andere dingen en probeer je zinnen te verzetten. Houd jezelf bezig en focus je op andere zaken, hierdoor help je je geest om nieuwe, gezondere gewoontes aan te leren.

Tip 5: Zoek professionele hulp


Ervaringsdeskundigen of professionals kunnen je helpen in het afkickproces van alcohol. Meld je aan voor een intakegesprek via cacnverslavingszorg.nl. Je kunt zowel thuis als in een kliniek van je verslaving afkomen. Professionals en ervaringsdeskundigen kunnen zich goed inleven in jouw proces en je helpen met directe en intensieve coaching.

Alcoholvrije drankjes


Heb je moeite om de alcohol te laten staan omdat je het drankje zo lekker vindt? Gelukkig zijn er genoeg alcoholvrije alternatieven. Alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier smaken vrijwel hetzelfde en zijn prima keuzes als je minder alcohol wilt drinken. Je koopt dit gewoon in de supermarkt of bij de slijterij.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen