Het wordt morgen zomers tot tropisch in Nederland, en dat is voor de RIVM aanleiding om het Nationaal in te stellen. Het protocol geldt vanaf morgen. Er is tevens een smogwaarschuwing afgegeven voor morgen

Nationaal Hitteplan

Met het Nationaal Hitteplan maakt het RIVM organisaties, professionals en vrijwilligers die zijn betrokken bij de zorgverlening aan ouderen en chronisch zieken extra alert op het feit dat het voor langere periode warm wordt. Zo kunnen zij passende maatregelen nemen om mensen goed te verzorgen tijdens de hitteperiode en negatieve gezondheidseffecten beperken.

Het Nationaal Hitteplan is dus in feite een communicatieplan met als doel eenvoudige voorzorgsmaatregelen tijdig onder de aandacht brengen bij risicogroepen en hun directe omgeving, met name zorgverleners en vrijwilligers.  

De beslissing om het Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM na overleg met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere verwachte nachttemperatuur en luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Het Hitteplan kan voor heel Nederland, maar ook voor delen van het land geactiveerd worden.  

Waarschuwingskleuren KNMI

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Het KNMI hanteert hiervoor 4 kleurcodes voor gevaarlijk weer:

 • Code groen – geen bijzonderheden;  
 • Code geel – wees alert;
 • Code oranje – wees voorbereid en
 • Code Rood (weeralarm) – Onderneem actie. 

Lees meer over de waarschuwingen van het KNMI op hun site. Als het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd, kan het KNMI volgen met code geel. Het hitteplan is gericht op kwetsbare groepen. Bij code oranje gelden de adviezen voor iedereen in Nederland. Het is dan belangrijk dat mensen de klachten van oververhitting kunnen herkennen en weten wat te doen om ergere gevolgen van hitte voor de gezondheid te voorkomen. Zie ook de infographic: ‘Hitte en gezondheid, herken de klachten en weet wat te doen‘.

Partners Nationaal Hitteplan

Het Nationale Hitteplan is een samenwerking tussen de volgende organisaties en beroepsgroepen:  

 • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport )
 • RIVM
 • KNMI
 • TNO
 • GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland
 • Het Nederlandse Rode Kruis
 • ActiZ
 • Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV landelijke huisartsenvereniging)
 • Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland)
 • Seniorenorganisatie KBO-PCOB
 • Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen)
 • Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie)

Voorkom berm- en bosbranden

Daarnaast vraagt Rijkswaterstaat om sigarettenpeuken niet uit de auto te gooien. “Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand”

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen