Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF lanceren de Sportdeelname Index (SDI)

Met veel trots lanceren Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF de eerste Sportdeelname Index (SDI) voor mensen met een beperking. Nadat NOC*NSF in 2018 de eerste Sportdeelname Index publiceerde wordt nu twee maal per jaar een online panelonderzoek uitgevoerd dat de sportdeelname volgt onder een representatieve groep Nederlanders met een lichte, matige en zware beperking in de leeftijd van 5 tot 80 jaar.

Op basis van een vaste standaard vragenlijst worden o.a. sportfrequentie, beweeggedrag, sporttak, sportomgeving inzichtelijk. Veel sociaal demografische kenmerken van de respondenten zijn bekend en allerlei analyses kunnen worden gemaakt waardoor Inzichten verkregen worden voor een effectieve optimalisatie van de sportdeelname van personen met een beperking. De Sportdeelname is beschikbaar en te downloaden op fondsgehandicaptensport.nl/SDI. Hieronder een korte highlight uit de SDI mei 2022:

Algemeen; 48% sport wekelijks

Een mooi percentage bij deze eerste SDI 48% wekelijkse sportdeelname, met de uitdaging te komen tot een gelijkwaardige sportparticipatie van 61%. Een voorzichtige nuance is hier op zijn plaats; de 48% betreft de gehele groep Nederlanders dus én lichte, én matige én zware beperking. Bij een matige tot zware beperking is de uitdaging vele malen groter en het percentage sportparticipatie aanzienlijk kleiner. Sporten en bewegen met een matige tot zware beperking is als een obstakelrace waarbij iedere volgende barrière complexer en hoger wordt naarmate de beperking ernstiger wordt. Voordat er ook maar één sportieve uitdaging kan worden aangaan, word je geconfronteerd met complexe, vooral maatschappelijke barrières. Het oplossen van die barrières en het inspelen op de behoeftes van de doelgroep is onze uitdaging; gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid voor de sport en bewegen met een beperking. Daarom maken wij sport eerlijk voor iedereen.

Jeugd met een beperking sport significant minder dan jeugd zonder een beperking

Wanneer de sportdeelname wordt vergeleken van 5-18 jarigen met een beperking met de sportdeelname met een algemeen beeld van de jeugd, zien we grote verschillen. Maar liefst 31% van de 5-18 jarige sport niet tegenover 16% van de totale jeugd. Een alarmerend inzicht omdat op jonge leeftijd het fundament gelegd wordt voor een leven lang sport.

Mensen met een lage opleiding blijven achter in sportdeelname

Het aantal niet-sporters met een lage opleiding (mannen 59% en vrouwen 52%) is een stuk hoger dan het aantal hoogopgeleide niet-sporters (34% mannen, 25% vrouwen). Veel voorkomende belemmeringen zijn financiële drempels, het ontbreken van een sportmaatje en angst voor pijn. Wij hopen dat het sportplatform met de app Uniek Sporten en daarbinnen Uniek Sporten Thuis een antwoord is om te starten met sport en bewegen.

Top 3 meest beoefende sporten bestaan uit de wandelsport, fitness en zwemsport

Sporters – in de leeftijd van 5 t/m 80 jaar – met een beperking zijn vooral aan het wandelen (19%), fitnessen (16%) en zwemmen (10%). In vergelijking tot de totale Nederlandse bevolking zien we dat deze top 3 sporten vergelijkbaar worden beoefend en dus even populair zijn. Andere sporten die veel worden beoefend zijn: hardlopen, voetbal, yoga en bowling.

Bron: Fonds Gehandicaptensport Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen