Catharina Ziekenhuis zoekt bouwer fitnessapparatuur voor internationaal avontuur

Het is begonnen met de schildersezel van zijn vrouw, een paar bamboestokken en wat tie-wraps. Vaatchirurg Joep Teijink startte jaren geleden zijn zoektocht naar DE test om het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) betrouwbaarder vast te kunnen stellen bij patiënten. “Het was er niet!”, zegt Teijink. “In alle TOS-centra in de wereld deed iedereen dezelfde test op een net wat andere manier. Zelfs in hetzelfde ziekenhuis werd de test soms op een andere manier afgenomen. Hoog tijd dus voor een gestandaardiseerde, wetenschappelijk onderbouwde test!”

In het Catharina Ziekenhuis hebben verschillende onderzoekers jaren gewerkt om tot de gouden standaard te komen. “Dat werd de SEM, de Standardized EAST Meter“, zegt neuroloog dr. Bart van Nuenen. ”Die test hebben we inmiddels ook wetenschappelijk onderbouwd.”

Niet te doen

Met de SEM kunnen we op steeds dezelfde manier de test afnemen bij een patiënt. EAST staat voor Elevated Arm Stress Test, waarbij patiënten de armen omhoog moeten houden in een hoek van negentig graden en 3 minuten lang ritmisch moeten knijpen in de handvatten van de meter. Een knipperend lampje geeft het tempo aan. “Voor een gezond iemand een vrij eenvoudige inspanning, voor een TOS-patiënt niet te doen…”, stelt Teijink.

Wat is TOS? Bij het thoracic outlet syndroom (TOS) is de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld. Dit komt veel voor bij jonge mensen en dan vooral bij bepaalde beroepen (kappers, schilders), mensen die bepaalde sporten veel uitoefenen (zwemmen, volleybal, handbal) en mensen die in het verleden een auto-ongeluk of trauma (harde val, ruk aan arm) hebben doorgemaakt.

Het apparaat waarop de test wordt uitgevoerd, is door de jaren heen in het Catharina Ziekenhuis steeds verder verbeterd. “En nu starten wij met ons TOS-team een zoektocht naar een bouwer van fitnessapparatuur die het wereldwijd op de markt wil brengen”, legt Van Nuenen de volgende stap uit. “We hebben aangetoond dat de test vóór en na een zogenoemde proefblokkade bij een patiënt die mogelijk TOS heeft, betrouwbare metingen geeft. Hoe mooi zou het zijn dat we die test nu wereldwijd bij de gespecialiseerde TOS-centra kunnen afnemen?”

Fitnessapparaat+

Het klinkt voor een ziekenhuis als een vreemde stap, voor Teijink is het zo logisch als 1 + 1 = 2. “Het apparaat lijkt voor 70 procent op een bestaand fitnessapparaat. Alleen die laatste dertig procent moet op maat gemaakt worden. Geen rocket-science, maar de opstelling en de software moet wel kloppen, wil je patiënten op een juiste manier testen.”

Fontys Hogescholen

Alweer de achtste onderzoeker van Fontys Hogescholen in Eindhoven start eind augustus op het TOS-expertisecentrum de zoektocht naar de ideale leverancier. Van Nuenen: “Als het expertisecentrum van Nederland hebben wij contact met alle centra in de wereld die ertoe doen op dit zorggebied. De bouwtekeningen van het apparaat liggen klaar. Nu nog een leverancier die in dit avontuur wil stappen en wil helpen de wereld voor veel TOS-patiënten een stukje beter te maken.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen