Catharina Ziekenhuis koploper in temperatuurwetenschap

Het koelen van de hersenen, het plaatselijk afkoelen van het hart en het verhitten van kwaadaardige tumoren. En zijn de adviezen van Wim Hof, beter bekend als The Iceman, wel zo gezond? Twee dagen lang, op donderdag 16 en vrijdag 17 juni is de Philips Lichttoren in Eindhoven het decor voor het achtste International Hypothermia and Temperature Management Symposium (IHTMS).

Wetenschappelijke experts op het gebied van doelgerichte temperatuurbeheersing in de Spoedeisende Geneeskunde en Oncologie komen samen om te praten over wat temperatuur kan betekenen voor de gezondheidszorg. Het is voor de eerste keer dat dit prestigieuze tweedaagse internationale congres wordt gehouden in Nederland. Steden als Tokyo, Sydney, Edinburgh en Philadelphia gingen Eindhoven voor. De organisatie is in handen van het Catharina Ziekenhuis en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Burgemeester Jorritsma van Eindhoven zal het congres in de Philips Lichttoren openen. 

Het congres wordt op uitnodiging van de internationale organisatie over temperatuurbehandeling gehouden en voorzitter is cardioloog dr. Luuk Otterspoor van het Catharina Ziekenhuis. Otterspoor: “Het is een grote eer dat wij nu uitgenodigd zijn om dit congres te organiseren. Alle belangrijke wetenschappers op het gebied van behandeling met temperatuur zullen naar Eindhoven komen.”

Koelen van het hart

Een van de onderwerpen die tijdens het congres aan bod komt is de innovatieve methode van het plaatselijk koelen van het hart tijdens een hartinfarct. Deze methode zorgde in 2018 voor een wereldprimeur voor het Catharina Ziekenhuis in de behandeling voor hart- en vaatpatiënten. Ook verhitting komt aan bod. Het Catharina Ziekenhuis doet veel onderzoek naar de behandeling van tumoren door hitte. Naast hart- en vaatonderzoek is kankeronderzoek een belangrijke pijler voor het ziekenhuis. Op onderzoeksgebied zoeken we hierin de samenwerking met bedrijven binnen de Brainport regio zoals Philips en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Deze regio is uniek voor Nederland”, legt Otterspoor uit.

AI

Maar er staan nog veel meer interessante onderwerpen op het programma. Geef je je immuunsysteem en boost door te zwemmen in koud water? En hoe kan kunstmatige intelligentie bijdragen? “We gaan ons ook buigen over wat nu eigenlijk een normale lichaamstemperatuur is. Veel mensen, inclusief artsen, denken dat een normale lichaamstemperatuur 37 graden Celsius is, maar uit recent onderzoek blijkt dat deze temperatuur aan het dalen is. Er wordt zelfs een relatie gelegd met het ouder worden van de mens. Kortom; de kennis die op dit congres wordt gedeeld, draagt bij in verbetering van de overleving en herstel van verschillende ziekten.”

Voor meer informatie over het IHTMS congres kunnen belangstellenden kijken op www.ihtms.nl  

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis dat zich bevindt in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis – vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand- hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau. 

Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.

Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld – in overeenstemming met de richtlijn – volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is ontwikkeld. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter, patiëntvriendelijker en doelmatiger kan. De impactfactor van het wetenschappelijk onderzoek is groot en behoort tot de top van de topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 12 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam. 

Daarnaast werken ruim 200 medisch specialisten, 1.100 verpleegkundigen en meer dan 2.400 andere gedreven medewerkers dagelijks hard om voor hun patiënten het Catharina Ziekenhuis een nog beter en gastvrijer ziekenhuis te maken.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen