Winnaars Eijkman Medailles bekend!

De twee winnaars van de Eijkman Medailles zijn bekend! Medisch onderzoekers Prof. Dr. Arjen Dondorp en Prof. Dr. Rovina Ruslami zijn verkozen om hun baanbrekende onderzoek op het gebied van mondiale gezondheid (global health).

Een inzichtelijke en toegankelijke animatie over beide winnaars van de Eijkman Medaille is hier te zien.

Prof.dr. Arjen Dondorp ontvangt de Eijkman Medaille voor zijn malaria-onderzoek. Het werk van Dondorp en zijn team heeft geleid tot een betere behandeling van ernstige malaria, een aandoening waar jaarlijks 600.000 mensen wereldwijd aan overlijden. Hij beschreef niet alleen de verspreiding van resistente parasieten maar ontwikkelde ook een manier om met combinaties van bestaande malariamiddelen resistente parasieten het hoofd te bieden en goede behandelresultaten te behouden. Dat is baanbrekend. De jury roemt Dondorp’s brede onderzoeksagenda en zijn invloed op het veld van internationale gezondheidszorg. Arjan Dondorp is verbonden aan de Universiteit van Oxford, Amsterdam UMC en aan de Mahidol Universiteit in Bangkok, Thailand .

Prof.dr. Rovina Ruslami wordt gelauwerd voor haar baanbrekende tuberculose-onderzoek in Indonesië. Ruslami loopt voorop met haar klinisch farmacologisch onderzoek. De behandeling van tuberculose is gecompliceerd door medicijnresistentie en de lange duur van de behandeling. Haar werk toonde onder meer aan dat een hogere dosis van het middel rifampicine leidt tot betere overlevingskansen bij hersenvliesontsteking door tuberculose. Rovina Ruslami is gepromoveerd aan het Radboud UMC en nu verbonden aan de Padjadjaran Universiteit in Bandung, Indonesië.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen