Hebzuchtige mensen zijn vaker eenzaam

Hebzucht kan leiden tot economisch succes en kan soms mensen vooruit helpen in het leven, maar er zijn ook negatieve psychologische effecten. Hebzuchtige mensen ervaren meer gevoelens van eenzaamheid, hebben kortere relaties en objectiveren eerder hun vrienden dan minder hebzuchtige mensen. Hebzucht heeft dus behoorlijke invloed op het sociale leven van hebzuchtige mensen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Karlijn Hoyer naar de psychologische mechanismen achter hebzucht en hoe deze het dagelijks leven beïnvloeden. 

In het onderzoek is gekeken naar het ontstaan van hebzucht in de adolescentie en of bepaalde omstandigheden leiden tot meer of minder hebzucht. Of mensen opgroeien in rijkdom of armoede blijkt een belangrijke voorspeller voor hebzucht. Eerdere internationale onderzoeksresultaten worden hier bevestigd onder een steekproef van Nederlandse en Amerikaanse deelnemers: mensen die opgroeien in relatieve luxe zijn hebzuchtiger dan mensen die opgroeien met relatieve schaarste.

Daarnaast is gekeken naar de maatschappelijke impact, specifiek naar de aanname dat hebzucht een veroorzaker is van financiële bubbels en crises. Hiervoor is geen bewijs gevonden. Het individueel handelsgedrag van hebzuchtige en niet-hebzuchtige mensen verschilt niet van elkaar. Tegen de verwachting in lijkt hebzucht niet ten grondslag te liggen aan instabiele financiële markten. Fictieve aandelenmarkten die geleid worden door groepen studenten die hoog scoren op hebzucht zijn stabieler dan die geleid worden door minder hebzuchtige studenten.

Tot slot is de invloed van hebzucht op sociale relaties onderzocht. Hieruit blijkt dat hebzucht een significante invloed heeft op het sociale leven van hebzuchtige mensen.

Karlijn Hoyer verdedigt op 9 september om 13.30 uur haar proefschrift getiteld Insatiable Desires: How Dispositional Greed Affects Everyday Life in de aula van Tilburg University. Promotor is prof. dr. Marcel Zeelenberg, copromotor is dr. Seger Breugelmans. De promotie is ook te volgen via Livestream

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen