Beginnende sporters vaak onvoldoende bewust van risico’s

In de NOC*NSF Nationale Sportweek staat centraal wat sporten allemaal kan doen. Het maakt fitter, geeft zelfvertrouwen en maakt socialer. Sporten geeft energie. Behalve bij blessures, dan kost het vooral energie. Mensen aan het sporten krijgen staat hoog op de politieke agenda de komende jaren. In 2040 moet 75 procent van de Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijn. Door al deze sportstimulering zullen hopelijk veel Nederlanders gaan starten met sporten. Zonder aandacht voor verantwoord sporten zullen veel beginnende sporters echter ook net zo snel weer uitvallen. Beginnende sporters hebben een hoog blessurerisico meer dan ervaren sporters. Een blessure is ook vaak een reden om weer te stoppen met sporten. In een periode van 3 jaar, stopte 26 procent van alle sporters met sporten. Van deze stoppers deed 1 op de 5 dat vanwege een blessure. Bij sporters als beginnende hardlopers ligt dit aantal nog veel hoger. Beginnende sporters zijn ook vaak onbewust onbekwaam. Sporters die starten doen dat met een bepaald doel voor ogen. Lekker bewegen, plezier hebben, fit worden of misschien afvallen. Van het feit dat (een verkeerde) sportbeoefening ook risico met zich meebrengt, en dat het lichaam moet wennen aan het bewegen, zijn deze sporters zich niet voldoende bewust.

Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.  
 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen