Innovatieve behandeling beschikbaar voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is de eerste patiënt van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) behandeld met Lutetium-PSMA. Deze therapie kan levensverlengend werken voor bepaalde patiënten die lijden aan uitgezaaide prostaatkanker en voor wie geen andere werkzame behandeling meer beschikbaar is. De behandeling zorgt voor lokale bestraling in uitzaaiingen, waarmee groei van tumorcellen wordt geremd en soms zelfs gestopt. Vooralsnog wordt de behandeling aan 10 patiënten van het Reinier Haga PKC aangeboden.

Addy van de Luijtgaarden, internist-oncoloog in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum, is blij met de nieuwe behandelmogelijkheid. “Het is een wetenschappelijk bewezen therapie voor bepaalde patiënten met uitgezaaide prostaatkanker, met als doel levensverlenging en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De behandeling is bedoeld voor patiënten waarbij de tumor is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam en bij wie chemo- en hormoontherapieën niet meer toereikend zijn. Of behandeling met Lu-PSMA daadwerkelijk mogelijk is, hangt wel af van specifieke criteria, zoals bloedwaarden, conditie en zelfredzaamheid van de patiënt.”Lutetium-PSMA


Een behandeling met Lutetium-PSMA wordt meestal 2 tot 4 keer gegeven op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, met 6 weken tussentijd. Het geneesmiddel wordt opgenomen in de uitzaaiingen en daar wordt lokaal straling afgegeven, die de groei van uitzaaiingen afremt of verkleint. Door de gerichte behandeling wordt gezond weefsel bijna niet beschadigd en treden er doorgaans slechts milde bijwerkingen op. Koos (67) is als eerste patiënt van het PKC gestart met Lu-PSMA: “Deze therapie betekent heel veel voor mij, omdat de andere behandelmethoden mij inmiddels niets meer opleveren. Ik heb heel lang moeten wachten totdat het beschikbaar kwam in Nederland. Nu is het hopen dat de behandeling aanslaat.”Eigen bereiding


In Nederland is de Lutetium-PSMA therapie slechts in zeer beperkte mate beschikbaar, omdat het merkgeneesmiddel nog niet geregistreerd staat in Europa. Daarom heeft de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis de therapie zelf bereid, in samenwerking met enkele andere ziekenhuizen en financieel gesteund door onder meer stichting Team Westland. Daarmee kan het middel vooralsnog aan 10 patiënten van het Reinier Haga PKC worden aangeboden. Jan-Willem Postema, nucleair geneeskundige in het Reinier de Graaf ziekenhuis: “Een intensieve samenwerking van meerdere disciplines heeft de beschikbaarheid van deze nieuwe behandeling mogelijk gemaakt en daar zijn we heel trots op. We zijn blij dat we de therapie nu kunnen aanbieden aan patiënten die het echt nodig hebben.”

Bron: Reinier de Graaf ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen