Hersenoperatie bij dwangstoornis (OCS) net zo succesvol als bij parkinsonpatiënten

Array

De resultaten van een hersenoperatie met deep brain stimulation bij mensen met een dwangstoornis blijken net zo veelbelovend als die voor parkinsonpatiënten. Toch verwijzen huisartsen en psychiaters mensen met ernstige dwangklachten nauwelijks door voor diepe hersenstimulatie. 

Bij ruim 60 tot 80% van de mensen met een ernstige dwangstoornis die een hersenoperatie ondergingen namen hun klachten blijvend af. Ondanks deze goede resultaten is de behandeling met deep brain stimulation wereldwijd bij slechts 300 patiënten uitgevoerd. Terwijl de ingreep bij parkinsonpatiënten al 300.000 keer heeft plaatsgevonden.

Bewustwording

Psychiater Roel Mocking van Amsterdam UMC wil patiënten die kampen met ernstige OCS (obsessieve-compulsieve stoornis) en verwijzers bewustmaken van de goede resultaten die er zijn na een hersenoperatie met Deep brain stimulation. “In Nederland zijn er ongeveer 17.000 patiënten met een uitbehandelde dwangstoornis die hiervan kunnen profiteren”, aldus Mocking. Hij onderzoekt DBS bij dwang, depressie en anorexia. “Diepe hersenstimulatie bij dwang is bewezen effectief en wordt ook vergoed. Toch weten patiënten en verwijzers vaak niet van het bestaan, zijn ze onvoldoende geïnformeerd of voelt het mogelijk vreemd om met een hersenoperatie een psychische klacht te verhelpen.”

Elektrische stroomstootjes

Bij deep brain stimulation worden elektrodes heel precies op een bepaalde plek in de hersenen aangebracht. Die elektrodes zijn verbonden met een stimulator, een batterij die onder de huid zit. Hierdoor kunnen kleine elektrische stroomstootjes gegeven worden aan de punt van de elektrode, wat van invloed is op de functie van de hersenen op die plek. Bart de Beurs (76) is een van de weinige patiënten met een dwangstoornis in Nederland bij wie de hersenoperatie is toegepast. Hij leefde 40 jaar met dwanggedachten die hem bijna tot euthanasie dreven. Na de operatie waren zijn klachten verdwenen. Intussen gaat hij al 8 jaar zonder dwang door het leven.

Deep brain stimulation bij mensen met een obsessieve compulsieve stoornis worden uitgevoerd in het Amsterdam UMC en Maastricht UMC+. Kijk voor meer informatie op: https://www.amc.nl/web/mijn-afspraak/dbs-bij-psychiatrische-aandoeningen.htm 

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen