Negatieve gedachten en gevoelens van eenzaamheid voorlopers van depressie

Array

De manier waarop iemand met negatieve emoties omgaat, beïnvloedt het al dan niet ontstaan van een depressie. Herhaaldelijke negatieve gedachten, jezelf afvragen waarom je maar niet op gang komt, het gevoel vast te zitten, niet in staat zijn de positieve kant te zien van een stressvolle situatie en de perceptie van eenzaamheid, blijken bijzonder schadelijke kenmerken. Deze zijn zelfs in belangrijke mate voorspellend voor symptomen van depressiviteit, zoals droefheid en het verlies van plezier en belangstelling. Een focus op deze kenmerken kan bijdragen aan preventie en effectieve behandeling van depressie.

Dat blijkt uit onderzoek van Jonas Everaert (Medische en Klinische Psychologie, Tilburg University) naar de rol van emotieregulatie bij het ontwikkelen van depressie. Het onderzoek bevestigt eerdere studies naar de rol van emotie-regulatie, maar brengt nu ook voor het eerst gedetailleerd de voorlopers van depressie in kaart. Met behulp van kunstmatige intelligentie technieken is aangetoond precies welke kenmerken het meest voorspellend zijn voor depressieve symptomen, wanneer dat zo is en of dit over langere tijd hetzelfde blijft.

Voor het onderzoek werden 460 mensen 20 weken gevolgd, waarbij zij wekelijks metingen invulden op het gebied van herhaaldelijk negatief denken, positieve herinterpreteren (zoeken naar de positieve kant van het verhaal), ervaren stress en depressiesymptomen. Door behandeling te richten op de gevonden kenmerken, kan wellicht voorkomen worden dat iemand afglijdt in depressie of kan een depressie in ontwikkeling effectiever worden behandeld.

Meer informatie

Lees hier meer over de studie van Everaert e.a. getiteld Which features of repetitive negative thinking and positive reappraisal predict depression? An in-depth investigation using artificial neural networks with feature selection.

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen