Veel winst te behalen bij gezonde leefstijl zwangere

Wat je eet als je zwanger bent is ontzettend belangrijk. Zowel ondervoeding als teveel eten heeft gevolgen voor de uitkomst van de zwangerschap, en werkt ook door in de gezondheid van moeder en kind op latere leeftijd. In haar oratie, die ze op vrijdag 2 december uitspreekt, benadrukt Rebecca Painter, hoogleraar verloskunde, de noodzaak van een gezondere leefstijl voor alle zwangeren.

Er is veel winst te behalen als zwangere vrouwen extra aandacht besteden aan hun leefstijl. Gezonder eten en meer bewegen kan het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes met een kwart verlagen. Ook kunnen leefstijlaanpassingen door zwangere vrouwen het aantal vroeggeboortes en kinderen op de afdeling Neonatologie doen afnemen. Maatregelen rondom leefstijl hoeven niet alleen op zwangeren gericht te zijn. Denk aan de invoering van suikertaks, dit zou kunnen bijdragen aan een afname van zwangerschapscomplicaties.

Ondervoed door zwangerschapsbraken
Painter besteedt speciale aandacht aan de zorg voor vrouwen die zoveel last hebben van braken tijdens de zwangerschap, dat zij ondervoed raken. Bij deze vrouwen is sprake van ‘hyperemesis gravidarum’. Painter liet in eerder onderzoek zien dat deze aandoening blijvende invloed heeft op de gezondheid van zowel moeder als kind. Deze zwangere vrouwen krijgen momenteel lang niet altijd de medicatie en zorg die ze nodig hebben om ernstige ondervoeding te bestrijden. Dit kan beter door de diagnose volgens de internationale definitie te stellen. Painter:”De (grote) effecten van de onbehandelde hyperemesis zijn een goede reden voor minder terughoudendheid bij het voorschrijven van medicatie.”

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen