Minister Helder kan dagvaarding tegemoet zien inzake zorgmedewerkers met long covid

Reactie FNV op Tweede Kamerbrief zorgmedewerkers met langdurige post-covidklachten 

Vakbond FNV is woest dat minister Helder het opstellen van een regeling voor zorgmedewerkers met long covid nu doorschuift naar de cao-tafel. “We zijn al ruim 2.5 jaar in gesprek met het ministerie van VWS, hebben hele concrete voorstellen gedaan voor een tegemoetkomingsfonds en zelfs al partijen benaderd die de regeling zouden kunnen uitvoeren”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. “Maar nu schuift minister Helder alle verantwoordelijkheid van zich af en wil dat werkgevers en vakbonden een regeling gaan uitwerken aan de cao-tafel. Terwijl de frontstrijders die tijdens de eerste coronagolf besmet zijn geraakt, geen werkgever meer hebben. Ze zijn ontslagen omdat ze langer dan twee jaar ziek zijn en vallen nu onder het UWV en niet meer onder een cao. En mogen de andere zorgmedewerkers deze regeling nu gaan betalen van het geld dat eigenlijk voor loonsverhogingen bedoeld is?”

Jong: “Minister Helder doet net of er een hele mooie regeling ligt, maar feitelijk doet ze helemaal niets. Ze heeft totaal geen gevoel voor de mensen die in de zorg werken en is niet capabel voor het werk dat ze doet. Wij kunnen niet eens aan de voorwaarden voldoen die Helder stelt, omdat dat een grove inbreuk is op vrijheid van onderhandelen en dat is een belangrijk vakbondsrecht. Dit voorstel is een keiharde vuist in het gezicht van de mensen wiens leven al verknald is door long Covid. De minister kan een dagvaarding tegemoet zien.”

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen