Tips voor nieuwjaarsduiken van Reddingsbrigade Nederland

Array

Niet op alle locaties toezicht door lifeguards

Op meer dan 170 locaties, verspreid over alle provincies, wordt een nieuwjaarsduik georganiseerd. Honderden lifeguards houden op 1 januari 2023 toezicht op de veiligheid van de deelnemers. Maar niet bij al deze evenementen zijn leden van lokale reddingsbrigades betrokken. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor de risico’s en geeft tips.

Traditioneel trotseren duizenden mensen op de eerste dag van het nieuwe jaar koud open water. Een activiteit die veel pret oplevert. Deelnemers moeten zich echter ook van de risico’s bewust zijn. Een nieuwjaarsduik kan een levensgevaarlijke situatie opleveren. Een heftige reactie is een ‘cold shock response’ oftewel een koudeshock, met als kenmerken: een verhoogde hartslag, een ongecontroleerde en versnelde ademhaling, het onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek.Tips


Weten wat er kan gebeuren, hoort bij een doordachte voorbereiding. De tijd rond en tijdens een nieuwjaarsduik (in zee of in binnenwater) heeft een groot effect op het lichaam. Reddingsbrigade Nederland adviseert alle deelnemers de navolgende tips ter harte te nemen:

 1. Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik.
  Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie. Ga niet ‘wild’ duiken, op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is.
   
 2. Neem alleen deel als je je fit voelt.
  Is dat niet het geval of is het medisch niet verantwoord? Doe dan niet mee. Meld je meteen bij een hulpverlener (lifeguard, EHBO’er, huisarts) als je je kort voor, tijdens of kort na een nieuwjaarsduik onwel voelt.
   
 3. Zorg voor een doordachte voorbereiding.
  Lees vooraf alle beschikbare informatie. Arriveer op tijd, zodat je de locatie kunt bekijken én kunt uitzoeken waar hulpverleners zich bevinden.
   
 4. Zorg voor een warming-up.
  Houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf daarbij voortdurend in beweging.
   
 5. Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water.
  Zet een muts op; via je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Heb je het normaal al vlug koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.
   
  • Let op je kinderen!
   Verlies ze geen seconde uit het oog en houd ze bij voorkeur aan de hand. Door drukte kunnen kinderen in de problemen komen. Ouders moeten te allen tijde waken over de veiligheid en het welzijn van hun kinderen.
    
 6. Blijf dicht bij de kant.
  Ga niet te ver het koude water in. Bij voorkeur kun je er nog staan.
   
 7. Let ook op andere deelnemers.
  Drukte en enthousiasme kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.
   
 8. Ga zo snel mogelijk weer het koude water uit.
   
 9. Warm direct na de nieuwjaarsduik op.
  Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme zoete drank en/of soep.

Overzicht nieuwjaarsduiken


De grootste nieuwjaarsduik van Nederland vindt plaats in Scheveningen, ter hoogte van De Pier en het Kurhaus. Wat in 1960 begon als een grap met acht man is na de adoptie door Unox uitgegroeid tot een event waarbij zo’n 10.000 durfallen de Noordzee ingaan. Met als vaste opwarmer achteraf een bakje erwtensoep. Ook op vele andere plekken in Nederland vindt een nieuwjaarsduik plaats. Een overzicht staat op deze website.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen