Catharina Ziekenhuis verbetert voor patiënten uitkomsten na een slokdarmkankeroperatie

Array

Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend. Eventuele complicaties erna zorgen voor een langere opnameduur en slechtere uitkomsten op de langere termijn. Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hebben een bestaand stappenplan verder ontwikkeld om complicaties te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen. Dat heeft voor deze patiënten geleid tot minder complicaties en een stijging van de kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname verkort en worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de Intensive Care. Eenmaal thuis hebben ze minder vaak thuiszorg nodig.

Donderdag 19 januari 2023 promoveert onderzoekster Laura Fransen op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

ERAS en PREPARE

De huidige zorg is gericht op sneller herstel na een chirurgische ingreep. Bij een darmoperatie wordt een zogenaamd ERAS-programma (enhanced recovery after surgery of verbeterd herstel na een operatie) al met succes toegepast. Dit programma is nu gecombineerd met een programma dat patiënten volgen voor hun operatie (PREPARE). Het bestaat uit verschillende stappen.

Vóór de operatie worden patiënten uitgedaagd om hun conditie te verbeteren, is er veel aandacht voor voeding en worden patiënten mentaal begeleid richting de operatie. Direct na de operatie wordt de patiënt gestimuleerd om uit bed te komen en te bewegen. Ook mogen patiënten direct eten en drinken. Het was lange tijd standaard om na zo’n complexe slokdarmkankeroperatie vijf dagen niet te mogen eten en sondevoeding op te starten. “We hebben in ons onderzoek aangetoond dat het veilig is om patiënten direct te laten eten en drinken”, verduidelijkt onderzoekster Laura Fransen.

Lange termijn gevolgen

“We weten dat sommige dingen die we doen om na een operatie spoedig te herstellen niet alleen op de korte termijn werken. Er zijn aanwijzingen dat ze ook gelden voor de lange termijn. We blijven onderzoek doen om te leren hoe we mensen het beste kunnen helpen om na een operatie spoedig te herstellen en ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk blijven,” aldus Fransen.

Promotie

Laura Fransen promoveert donderdag 19 januari aan de Universiteit Utrecht. Promotor is prof. dr. R. van Hillegersberg. Copromotoren zijn dr. Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis en dr. R. Verhoeven van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen