Arienne van Marion

Pathologen VieCuri bekijken weefsels nu zonder microscoop door PACS

Sinds kort werken alle pathologen in VieCuri digitaal. Dankzij een nieuw digitaal systeem komt de microscoop er nagenoeg niet meer aan te pas. Hierdoor kunnen weefsels sneller en nauwkeuriger worden onderzocht.

Pathologen onderzoeken weefsel en cellen van patiënten om daar mogelijke ziektes en afwijkingen in de vinden. Dat gebeurde tot voorheen door een weefselglaasje te bekijken onder de microscoop. Maar dat is nu dus niet meer nodig. Het digitale systeem PACS (Picture Archiving and Communication System) kan namelijk een gescand stuk weefsel op hoge resolutie uitvergroten op een beeldscherm.

Inzoomen


Patholoog Ariënne van Marion is enthousiast: “Het nieuwe systeem genereert mooie overzichten van het weefsel, waarbij je kunt inzoomen om de verschillende deelgebieden te bekijken. Bij de microscoop kies je trapsgewijs voor een andere vergroting, in het PACS zijn alle vergrotingen mogelijk, waardoor je heel geleidelijk kunt inzoomen.”

Andere ziekenhuizen kijken mee met PACS


Daarnaast maakt deze digitalisering het mogelijk tijdens een klinische bespreking of een Multidisciplinair Overleg heel snel een weefselglaasje op het scherm te tonen. Een ander groot voordeel, is dat het veel makkelijker wordt beelden te delen met andere ziekenhuizen. Van Marion: “Nu moet het weefselglaasje in een envelop op de post; straks is het beeld met één druk op de knop bij een collega in een ander ziekenhuis voor consultatie of bij overplaatsing van een patiënt. Dat is een goede ontwikkeling in de samenwerking én het is goed voor de patiënt. We kunnen moeilijke casussen sneller analyseren omdat we gemakkelijk onze collega’s uit andere ziekenhuizen kunnen laten meekijken.”

Regionale samenwerking


Deze nieuwe werkwijze is onderdeel van het project Digitale Pathologie, waarbij samen met het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het MUMC+ in Maastricht de basis is gelegd voor digitale beeldverwerking en uitwisseling in Limburg. Ook Zuyderland gaat hierop aansluiten. Digitale Pathologie Limburg wordt gerealiseerd met het PACS van Sectra.

Bron: VieCuri

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen