Innovatie om zorg toegankelijk te maken

Array

De digitale revolutie blijft werelwijd een enorme impact hebben op de gezondheidszorg, vooral als het gaat om het verbeteren van de beschikbaarheid van zorgverleners en hulpmiddelen. Voor Getinge betekent dit dat de innovatiefocus zich steeds meer richt op het bieden van oplossingen die efficiënter kunnen worden ingezet.

“Klimaatverandering, digitalisering en een tekort aan zorgverleners zijn drie belangrijke aspecten die onze innovatieactiviteiten op dit moment beïnvloeden. In het beste geval kunnen we alle drie de aspecten aanpakken door gedigitaliseerde oplossingen te ontwikkelen die de CO2-uitstoot verminderen en zorgverleners in staat stellen zich nog meer op patiënten te richten”, zegt Ulf Andersson, Vice President Research & Platforms bij Getinge.

Het innovatieproces van Getinge is gebaseerd op regelmatige interactie met de gebruikers gedurende het hele ontwikkelingstraject. Door de toenemende complexiteit van oplossingen worden prototypes en varianten samen met klanten geëvalueerd, om er zeker van te zijn dat ze daadwerkelijk waarde toevoegen.

“Innovatie is een wereldwijde inspanning waarbij alle Getinge functies betrokken zijn, niet alleen onze onderzoeksteams in Europa, de Verenigde Staten en Azië. We streven ook naar partnerschappen met universiteiten om ons onderzoeksperspectief te verbreden en te versterken op gebieden die steeds belangrijker worden.”

Getinge beschouwt digitalisering als een belangrijke factor om de gezondheidszorg duurzamer te maken.

“Net als in veel andere sectoren gaan we over op bedrijfsmodellen waarbij softwarefuncties een grotere rol spelen. De mogelijkheid om data te verzamelen van verbonden apparaten biedt fantastische kansen”, legt Ulf uit.

Hij is ervan overtuigd dat Getinge meerwaarde kan bieden en zal bijdragen aan vooruitgang, vooral op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI).

“Geavanceerde algoritmen kunnen veel effect hebben, zoals gebruikers helpen bij hun dagelijks werk. Tegelijkertijd is terughoudendheid op zijn plaats als we het hebben over hoe AI beslissingen kan nemen en apparaten automatisch kan bedienen. De overstap naar AI vereist ook grondige validaties en een nauwgezette ontwikkeling van de regelgeving”, zegt Ulf. “Maar het gaat niet alleen om AI. Veel gezondheidszorgsystemen kunnen worden verbeterd met andere typen algoritmen of door te zorgen voor interoperabiliteit tussen systemen. Het gaat erom de meest efficiënte oplossingen te vinden.”

In de loop der jaren zijn veel innovaties van Getinge voornamelijk intern ontwikkeld. Vandaag maakt een tijdperk van partnerschappen de weg vrij voor nieuwe bedrijfsmodellen en inkomstenbronnen. Een voorbeeld is de samenwerking met de telecomsector, waarmee Getinge zijn eigen 5G-systeem opzet.

“De beveiliging van gegevensoverdracht is van cruciaal belang en 5G heeft het potentieel om bedrijfskritische gegevens veilig te verzenden, zelfs in zeer grote netwerken”, legt Ulf uit. “Voor de zorgbudgetten concurreren we met nieuwe spelers, zoals gevestigde techgiganten en start-ups. Onze klanten zijn bereid om te investeren in producten met toegevoegde waarde, ongeacht de aanbieder. Het vereist nieuwe perspectieven om voorop te blijven lopen en we zijn blij dat we deze weg kunnen inslaan.”

Bron: Getinge

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen