Een baby slaapt het veiligst op de rug

Array

Kinderen en volwassenen kiezen zelf een fijne slaaphouding, voor jonge baby’s ligt dat anders. Een pasgeboren baby wordt door de ouder of verzorger in een bepaalde houding in bed gelegd en kan nog niet draaien of omrollen. Het is belangrijk dat ouders weten dat de veiligste slaaphouding voor een baby de rugligging is. Dit heeft te maken met het risico op wiegendood.

Baby’s die op de buik slapen hebben een grotere kans op wiegendood. Dit heeft met een aantal factoren te maken. Op de buik kan de baby met het gezichtje tegen het matras aan komen te liggen en daardoor minder goed ademen. Daardoor kan het te weinig zuurstof krijgen.

Daarnaast is de buikligging warmer, baby’s kunnen hun warmte minder goed afgeven. En op de buik zijn ze beweeglijker en kunnen daardoor per ongeluk onder de deken terechtkomen. Al deze factoren samen maken dat het slapen op de buik voor jonge baby’s afgeraden wordt. En met succes! Want sinds door deskundigen in de jaren 80 dit advies breed verspreid wordt, is het aantal baby’s dat overleden is aan wiegendood enorm afgenomen.

Zodra een baby zelfstandig kan omrollen van rug naar buik en ook weer vlot kan terugrollen, kan het zelf zijn slaaphouding bepalen. Dan is het niet meer nodig om vast te houden aan de rugligging.

Mieke Cotterink, Onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen