SDW maakt stemmen makkelijker voor mensen met een verstandelijke beperking in West-Brabant

Duo’s aanwezig op stembureaus in West-Brabant

Voor mensen met een verstandelijke beperking is gaan stemmen best ingewikkeld. Daarom heeft SDW aan de gemeenten in West-Brabant aangeboden om tijdens de komende Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen op 15 maart een duo van ervaringsdeskundige met een (licht) verstandelijke beperking en een vrijwilliger op een stembureau neer te zetten. SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand bij leven, leren, wonen en werken.

Deze duo’s ontvangen de mensen die komen stemmen en kunnen mensen met een verstandelijke beperking rustig uitleg geven over hoe je moet stemmen. Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking. Zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Deze ‘inclusieve stembureaus’ dragen bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij.

Duo’s in verschillende gemeenten in West-Brabant

Gemeenten reageerden enthousiast op het aanbod. Voor sommige gemeenten was het niet meer haalbaar om zo’n stemduo in te zetten, maar in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge, Zundert, Steenbergen en Rucphen is het wel gelukt! Op https://www.sdw.nl/nieuws/sdw-maakt-stemmen-makkelijker-voor-mensen-met-een-verstandelijke-beperking lees je welke stemduo’s waar te vinden zijn.

Drempel wegnemen

Met dit initiatief laten mensen met een (licht) verstandelijke beperking zien dat zij mee kunnen doen in de samenleving. Ook kunnen zij voor mensen uit deze doelgroep een drempel wegnemen om te gaan stemmen. Bovendien is het voor de ervaringsdeskundige zelf een unieke ervaring.

Over SDW

SDW ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Zij willen hun zelfstandigheid en talenten ontwikkelen en de vrijwilligers en professionals van SDW ondersteunen daarbij. Zodat deze kwetsbare burgers kunnen leven zoals zij willen en mee kunnen doen. Heeft u vragen over de ondersteuning van SDW, kijk dan eens op www.sdw.nl of neem contact op met SDW Startpunt: [email protected] of telefoon 088-259 3010.

Bron: SDW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen