Meer ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik tijdens ramadan

Sommige patiënten gebruiken tijdens de ramadan minder medicijnen dan voorgeschreven, doordat ze hun overdagdosis overslaan. Of ze nemen alles tegelijk, na zonsondergang, wanneer ze weer mogen eten en drinken. Dit leidt tot een onvoldoende werking van het medicijn of juist tot bijwerkingen.

Apotheker helpt problemen voorkomen


De apotheker kan – in overleg met de voorschrijvend arts – helpen om problemen te voorkomen. Zo kan hij voor sommige middelen een medicijnpleister maken. Deze geeft de werkzame stof door de huid heen af. Tevens kan de apotheker bepaalde medicijnen vervangen door middelen die minder vaak ingenomen hoeven te worden. Of hij past de dosis aan als de patiënt het middel op andere tijdstippen wil innemen. Apothekers raden af zelf het medicijngebruik aan te passen.

Moslims onthouden zich tijdens de voor hen heilige maand ramadan van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Chronisch zieken, zwangere of menstruerende vrouwen, reizigers, beoefenaars van zware lichamelijke arbeid en ouderen hoeven in principe niet te vasten.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen