Niet gecategoriseerd

Universele oordoppen met filter goede keuze voor beginnende gebruiker

De Volkskrant gaat in een artikel in op het belang van gehoorbescherming en test drie verschillende soorten oordoppen. Op maat gemaakte oordoppen komen in het artikel als beste uit de bus, daar waar geschetst wordt dat universele oordoppen met filter minder goed beschermen door mogelijke beperkingen van de pasvorm. VeiligheidNL benadrukt dat wanneer het gaat om veiligheid, universele oordoppen met filter die goed zitten een vergelijkbare bescherming bieden als de op maat gemaakte oordoppen. Het is belangrijk voor (beginnende) gebruikers om zich goed te laten informeren over de verschillende soorten én de juiste pasvorm van universele oordoppen. Als oordoppen namelijk te klein zijn, zoals waarschijnlijk het geval was bij de tester in het artikel, ‘lekt’ het geluid erlangs en ben je minder goed beschermd. Alle oren zijn anders gevormd, dus wat voor de een goed zit, kan te groot of te klein zijn voor de ander. In de praktijk betekent dit dat je soms meerdere soorten moet uittesten. Ook bij op maat gemaakte oordoppen ben je niet altijd in 1 keer klaar. Je oren blijven namelijk je hele leven doorgroeien. Elke 1 tot 2 jaar moeten de op maat gemaakte oordoppen daarom een ‘lektest’ ondergaan, om te kijken of ze nog voldoende beschermen. Het is overigens begrijpelijk dat op maat gemaakte oordoppen in het artikel als beste uit de bus komen. Ze zitten goed, want ze zijn precies op maat gemaakt, van het gewenste materiaal (hard of zacht) en hebben een ingebouwde filter naar keuze van de gebruiker. De prijs van dit type gehoorbescherming is echter relatief hoog en kan een drempel zijn om met oordoppen te starten. Zeker als men op basis van dit artikel de indruk zou krijgen dat alleen op maat gemaakte oordoppen goede bescherming bieden.

Saskia Kloet, manager programma’s gehoorschadepreventie, valpreventie en productveiligheid bij VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.