Niet gecategoriseerd

Eerste Verloskundigenpost van Nederland geopend in Schiedam

Array

Op maandag 17 april is de eerste verloskundigenpost van Nederland geopend in Franciscus Vlietland in Schiedam. De nieuwe verloskundigenpost is gevestigd in het ziekenhuis, maar maakt geen onderdeel uit van de ziekenhuiszorg. Het is te vergelijken met een huisartsenpost. Zwangere vrouwen worden door hun eigen verloskundige naar deze post verwezen in geval van acute klachten, zoals bij bloedverlies of als zij minder leven voelen. Eveline van der Leeuw, verloskundige en voorzitter van de Geboorteketen:’ Als je je kindje minder voelt bewegen kan er in de verloskundigenpost, door je eigen verloskundige, een hartfilmpje gemaakt worden bij je baby en hoef je niet direct naar het ziekenhuis in Rotterdam ’.

De Verloskundigenpost is een triage centrum waar vrouwen terecht kunnen bij eerstelijns spoedklachten tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met acute klachten melden zich eerst bij hun eigen verloskundige. In veel gevallen blijkt er niets aan de hand te zijn en kunnen vrouwen met een gerust hart weer naar huis. Blijkt er meer medisch onderzoek noodzakelijk, dan kan er laagdrempelig contact gelegd worden met de dienstdoende gynaecoloog en indien nodig direct doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Annemarie Huijssoon, gynaecoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland: ‘Door de goede samenwerking tussen de verloskundigen, gynaecologen, het team verpleegkundigen en klinisch verloskundigen en het bestuur van het ziekenhuis is er de afgelopen jaren veel gerealiseerd om de geboortezorg goed te organiseren voor nu en in de toekomst.’

Iris Lensveld, verloskundige en voorzitter van de Verloskundigen Coöperatie Verve: ‘Er is in Nederland geen andere plek waar de triage binnen de Verloskunde op deze manier is ingericht. Het betekent voor zwangere vrouwen in onze regio dat optimale zorg gedurende de zwangerschap dichtbij huis behouden blijft.’ Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland: ‘Ik ben erg trots dat wij op basis van goede samenwerking en wederzijds vertrouwen blijven bouwen aan kwalitatieve geboortezorg voor de regio.’

Bron: SFG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.