Feestelijke start rectumsparend spreekuur in het Franciscus Scopiecentrum 

In het vorig jaar geopende Scopiecentrum in Franciscus Vlietland is deze maand een rectumsparend spreekuur van start gegaan. Diverse behandelwijzen waaronder bestralingen en/of rectumsparende behandelingen kunnen voor een bepaalde patiëntengroep veel winst opleveren en de plaatsing van een stoma voorkomen.

Chirurg Mareille Verseveld deed 9 jaar promotieonderzoek, dat zij afsloot met haar proefschrift ‘Organ Preserving Strategies in Rectal Cancer’. Het proefschrift is deels gebaseerd op een behandeling die min of meer bij toeval werd ontdekt door de Braziliaanse chirurg Angelita Habr-Gama. Zij stelde een wait-and-see-benadering voor en toonde aan dat het veilig is om de operatie te beperken tot diegenen die nog tekenen van ziekte vertonen na voorbehandeling middels bestraling.

Mareille Verseveld haar grote interesse in rectumsparende behandelingen en de huidige internationale ontwikkelingen op dit gebied vormden de basis voor dit nieuwe spreekuur. Samen met nog 2 andere chirurgen, radiologen, Maag- Darm- en Leverartsen  en verpleegkundigen van het Franciscus Scopiecentrum verzorgt zij dit spreekuur. De chirurg is aanwezig bij de darmscopieën, zodat de beelden ter plekke samen met de MDL-arts beoordeeld kunnen worden. Direct daarna komt de patiënt bij de chirurg in de spreekkamer voor de uitslag van de scans. Hij of zij hoeft daar dan niet meer een paar dagen vol spanning op te wachten. De directe samenwerking met de MDL-artsen en de radiologen is een prachtige stap voorwaarts!

Nieuw Scopiecentrum in Franciscus Vlietland 


Eind november 2022 is het nieuwe Franciscus Scopiecentrum in Schiedam geopend. Hier wordt gewerkt met de modernste apparatuur en volgens de laatste technieken. De nieuwe scopiekamers zorgen voor een fijner verblijf voor patiënten. Op de dagunit kunnen zij voor en na de behandeling tot rust komen. Naast het Scopiecentrum in Vlietland, waar veelal planbare scopieën plaatsvinden, worden in het Maag- Darm- en Lever Centrum in Gasthuis de meer complexe scopieën uitgevoerd.

De verwijzingen naar de MDL worden getrieerd. De patiënt wordt eerst op de polikliniek gezien, op beide ziekenhuislocaties is dit mogelijk. De afspraak voor een scopie wordt separaat ingepland op één van beide ziekenhuislocaties, dit gebeurt aan de hand van welk soort scopie er nodig is.

Bron: Franciscus Vlietland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen