Eén op de zes thuistesters test positief op chlamydia

Array

Vrees voor chlamydia en gonorroe het grootst bij Nederlandse thuistesters

Steeds meer mensen weten digitaal hun weg te vinden naar medische testen die zij thuis kunnen afnemen. Zo ook wanneer het seksuele aandoeningen betreft. Nederlanders laten zich thuis het meest testen op chlamydia en gonorroe, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 11.500 afnemers van Homed-IQ, een medisch bedrijf voor thuistesten.

Maandelijks bestellen Nederlanders in grote getalen online een SOA test om thuis af te nemen. De angst voor chlamydia en gonorroe is daarbij het grootst: maar liefst 92% laat zich daar op testen. Die vrees blijkt niet ongegrond, want ruim één op de zes Nederlanders test positief op chlamydia. Mannen testen daarbij vaker positief (18,4%) dan vrouwen (13,7%). Ook blijken mannen zich 27% vaker online te testen dan vrouwen.

Lentekriebels en zomer in de bolzorgen voor stijging in aantal SOA testen voor chlamydia en gonorroe

Naarmate de temperatuur oploopt, lijkt ook het aantal seksuele overdraagbare aandoeningen op te lopen. “In de lente- en zomermaanden zien we een significante stijging in zowel het aantal bestelde testen als in het aantal positieve testen.” stelt Robert de Jonge, founder van Homed-IQ. “In 2022 werd er tijdens de warmere maanden maar liefst 44% meer SOA-thuistesten afgenomen. Nu het warmer wordt en de lente eindelijk begint te kriebelen staan er weer extra laboranten en artsen paraat om thuistesters binnen enkele werkdagen van hun uitslag te voorzien.”

Thuis testen steeds populairder


De interesse in het thuis testen van SOA’s is de afgelopen vier jaar flink gestegen, zo blijkt ook uit het aantal Google zoekopdrachten (gemiddelde stijging van 180%, Google Trends). “De stijgende groei van thuistesten voor SOA’s is met name een gemakskwestie die hand in hand gaat met de behoefte aan een 24-uurseconomie.” vertelt De Jonge. “Mensen kunnen testen wanneer het hen het best uitkomt, eenvoudig vanuit huis. Ook anonimiteit speelt een rol.”

De data en conclusies uit dit onderzoek zijn tot stand gekomen door volledig geanonimiseerde data van Homed-IQ van april 2022 tot april 2023. 

Bron: Homed-IQ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen