Verloskundigen Amsterdam openen innovatief bevalcentrum wegens capaciteitsproblematiek

Array

De Eerstelijns Verloskundigen van Amsterdam-Amstelland (EVAA) openen deze zomer een ‘vrijstaand’ geboortecentrum; Bevalcentrum Zuid

“Uit ons regiobeeld en ROAZ data blijkt dat sinds 2018 er jaarlijks zo’n 1000 vrouwen verwezen worden naar ziekenhuizen buiten de regio. Een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen is de grootste reden, dit levert veel weigeringen aan de voordeur op”, deelt Antje-Martje Bakker, directeur van EVAA, Nederlands grootste eerstelijns verloskundig samenwerkingsverband. Afgelopen zomer bevielen er 60 vrouwen noodgedwongen thuis, waarvan 24 een medische (plaats) indicatie hadden.

Capaciteitsproblematiek regio Amsterdam voorlopig nog niet opgelost

Tineke van Schuppen, verloskundige in Amsterdam Zuid en één van de initiatiefnemers van Bevalcentrum Zuid: “Als verloskundige moet ik inmiddels structureel meerdere ziekenhuizen bellen om een plek te vinden voor mijn cliënten als ik hen moet verwijzen op medische gronden, maar ook voor een poliklinische bevalling. Met regelmaat belanden we in Hilversum, Alkmaar of nog verder”.

Van Schuppen: “Een zwangere die graag lachgas wil gebruiken in plaats medische pijnstilling moet ik te vaak teleurstellen, dit is in de meeste ziekenhuizen namelijk niet beschikbaar. Voor medische pijnstilling moet ik haar overdragen aan een ziekenhuis, in het geval van lachgas had ik haar bevalling zelf kunnen blijven begeleiden. Dit heeft namelijk geen effect op de baby.”

De Eerstelijns Verloskundigen van Amsterdam-Amstelland (EVAA) openen deze zomer een vrijstaand” geboortecentrum; Bevalcentrum Zuid Capaciteitsproblematiek regio Amsterdam

Een oplossing met positieve impact op de capaciteit en kwaliteit van zorg

De verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties werken gezamenlijk hard aan oplossingen. EVAA opent in dit kader half juli een innovatief bevalcentrum in Amsterdam Zuid, welke in staat is onnodige medische verwijzingen te verminderen en plek kan bieden aan 500-600 gezonde barende vrouwen.

Bevalcentrum Zuid staat los van een ziekenhuis en biedt gezonde zwangeren, welke niet thuis willen of kunnen bevallen, een sfeervolle bevalomgeving met vrije beschikking tot bevalbaden en lachgas. “Deze ontwikkeling is uniek in Nederland en wordt geïnteresseerd gevolgd door andere regio’s”, volgens Bakker.

Het succes van bevalcentra EVAA

De verloskundigen van EVAA richtte in 2007 al eerder een bevalcentrum op met gelijke faciliteiten: Bevalcentrum West, gelokaliseerd in OLVG West. “Bevalcentrum West toont al jaren op een rij aan dat de combinatie van deze faciliteiten maken dat het aantal medische verwijzingen 30% lager ligt dan vanuit een poliklinische bevalling. Het aantal verwijzingen voor pijnstilling zelfs 50% lager”, aldus Bakker,“op deze manier wordt de kwaliteit van zorg verhoogd en de druk op de ziekenhuizen verlaagd. Deze zorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.” Om dit te bereiken is EVAA in gesprek met zorgverzekeraars over contractering van het nieuwe centrum. Daarnaast zette zij een crowdfunding op om kosten welke niet vergoed worden te dekken.

Bron: EVAA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen