TU Delft UMCG en RUG ontwikkelen kindvriendelijke knoopcelbatterij

Array

Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 2000 kinderen als gevolg van het inslikken van een knoopcelbatterij; de platte batterij met een diameter van 2 cm die in led-kaarsjes, je autosleutel of beweegbare knuffels zit. Bewust van dit gevaar zetten onderzoekers van TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zich in voor de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Het onderzoek resulteerde in een patentaanvraag op naam van RUG/UMCG en de TU Delft. 

Kindvriendelijke knoopcelbatterij

Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt komt elektrische lading vrij die onmiddellijk weefsel begint op te lossen, dit kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. Hart-Longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers ontwikkelden, in samenwerking met Delftse professor Marnix Wagemakers en Research Technician Frans Ooms een kindvriendelijke versie door de knoopcelbatterij te voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden voorkomen wordt.

Frans Ooms en Marnix Wagemakers

“Wij waren geschokt te horen wat een ellende deze batterij kan veroorzaken bij kinderen en hoe groot de ernst van dit probleem is. Uiteraard twijfelden we geen moment om onze kennis van batterijen in te zetten voor een oplossing.”

Tjark Ebels

“Het mooie van ons gepatenteerde Fused Button Battery-systeem is dat het compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. Nu de patentaanvraag er is moet een team van professionals daadwerkelijk aan de slag gaan met de ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.”

National Button Battery Awareness Day  

Op 12 juni is het National Button Battery Awareness Day. Het initiatief is mede geïnspireerd door Reese Hamsmith, een Amerikaans kind dat op 13 juni jl. vier jaar zou zijn geworden maar op een leeftijd van 18 maanden overleed na het inslikken van een knoopcelbatterij. Haar moeder zet zich sindsdien in voor de bewustwording van de gevaren van knoopcelbatterijen voor jonge kinderen en het bevorderen van de veiligheidsvoorschriften. Dit leidde tot de ondertekening van ‘Reese’s Law’ door president Biden in augustus 2022.

Toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Honing en direct naar een arts!

De artsen geven graag nog een tip mee voor ouders: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/ lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”

Bron: TU Delft UMCG en RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen