Ziekenhuizen en de Nederlandse AI Coalitie zetten AI-ready traject op

Het zal ziekhuisbezoekers bekend voorkomen: u loopt de spreekkamer in, het ziekenhuis uit en voordat u thuis arriveert bent u alweer de helft vergeten van wat de arts heeft gezegd; de summiere dossieraantekeningen helpen niet voldoende.

Tegenwoordig bestaan er AI-toepassingen die een begrijpelijk verslag van een consult maken, zonder dat artsen of patiënten hoeven mee te schrijven. Dit voorbeeld is slechts één van de vele manieren waarop AI kan helpen de zorg te verbeteren. Maar voordat een AI-toepassing artsen en patiënten in het ziekenhuis kan ondersteunen, moet er nog veel gebeuren.

Door de hoge moeilijkheidsgraad van deze transitie, heeft de Nederlandse AI Coalitie het traject ‘Zorginstellingen AI-ready maken’ opgezet, waarin zes ziekenhuizen samenwerken. Het traject moet ervoor zorgen dat zorginstellingen zelf in staat zijn om zorg slimmer te organiseren door AI-toepassingen effectief en efficiënt te beoordelen en te implementeren. Op 14 juni presenteren de deelnemende partijen de eerste resultaten op het Zorg & ICT evenement in de Jaarbeurs en gaan zorgbestuurders het gesprek aan over de volgende stappen.

In de afgelopen maanden hebben de deelnemende ziekenhuizen (SKB Winterswijk, Ziekenhuis St Jansdal, Isala, Catharina Ziekenhuis, UMC Utrecht en Amsterdam UMC) de belangrijkste behoeftes in kaart gebracht die nodig zijn om ziekenhuizen AI-ready te maken. Drie belangrijke zaken kwamen hieruit naar voren:

  • Er is behoefte aan een landelijk kennisplatform waarop samengewerkt en samen geleerd kan worden, en dat bestaande platforms en samenwerkingsverbanden met elkaar verbindt.
  • Besluitvorming op bestuurlijk niveau moet beter ondersteund worden, bijvoorbeeld door de ‘ mindmap bestuurlijk agenderen ‘ aan te vullen.
  • Voorbeelden van AI-innovaties die zich in een ziekenhuis reeds bewezen hebben, moeten breder gedeeld worden. Dit helpt om het vertrouwen in AI te vergroten.

Naast bovenstaande punten, is het van belang dat er voldoende capaciteit georganiseerd wordt en er duidelijkheid is welke informatie en educatie thematiek er aangepakt moet worden binnen ziekenhuizen.

In de tweede fase van het traject gaan de deelnemende partijen aan alle thema’s werken door het implementeren van geselecteerde toepassingen: samen leren door te doen. Tijdens de sessie op het Zorg & ICT evenement gaan zorgbestuurders in gesprek met elkaar en met de zaal over hun visie op de implementatie van AI en de volgende stappen in dit traject: samen op weg naar slimmere zorg met AI!

Meer weten over het AI-ready traject? Bezoek de sessie tijdens Zorg & ICT op 14 juni, om 14:30 in het Academie-theater.

Bron: Nederlandse AI Coalitie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen