Steeds meer eerstelijnszorgverleners verduurzamen

Array

De zorgsector is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de CO2-emissies in Nederland. Dit betekent dat er voor de zorg, waaronder de eerstelijns, een duidelijke noodzaak is om te verduurzamen. Brancheverenigingen spelen hierbij een belangrijke rol. Want als de branches structureel aandacht geven aan duurzaamheid, stimuleren zij hun leden om duurzaam aan de slag te gaan in hun praktijk en bedrijfsvoering.

Kennisproduct op maat

Voor sommige branches is duurzaamheid duidelijk al een hoofdzaak. Zo brachten het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in 2021 het e-boek ‘De groene huisartsenpraktijk’ uit. De KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, volgde in 2022 met het e-boek ‘Duurzame mondzorgpraktijk’. Deze kennisproducten zijn niet alleen erg handig omdat het de leden handvatten geeft bij het verduurzamen, maar ook door de inspirerende praktijkvoorbeelden over koplopers.

Grootste milieuwinst: verminder woon-werk- en zakelijk verkeer

Steeds meer huisartsen en tandartsen maken gebruik van de Milieubarometer, een praktische tool wat met grafieken inzicht geeft in waar milieuwinst voor de praktijk ligt. Uit het branchegemiddelde van de huisartsen blijkt dat de grootste milieuwinst te behalen is door woon-werk en zakelijke kilometers te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door patiënten en medewerkers te stimuleren om met de fiets te komen.

Verantwoordelijkheid bij brancheverenigingen

Ook de brancheverenigingen van andere eerstelijns zorg, zoals apothekers en pedicures, nemen steeds vaker de verantwoordelijkheid om de zorg te verduurzamen. Door een kennisproduct op maat te ontwikkelen en aan te bieden, inspireren zij hun leden. Zo’n kennisproduct vergemakkelijkt bovendien het werken aan duurzaamheid. Hiermee draagt de eerstelijnszorg stapsgewijs bij aan een duurzame en gezonde toekomst.

Achtergrondinformatie: Het branchegemiddelde Huisartsen is gemeten m.b.v. de Milieubarometer > https://www.milieubarometer.nl/voorbeelden/huisartsenpraktijk/. De Milieubarometer van Stichting Stimular is een tool waarmee bedrijven en organisaties eenvoudig een CO2-footprint en milieugrafieken van hun bedrijfsvoering kunnen maken. E-boek De groene huisartsenpraktijk > https://www.lhv.nl/product/e-boek-de-groene-huisartsenpraktijk/ E-boek Duurzame mondzorgpraktijk > https://knmt.nl/praktijkzaken/duurzame-mondzorg Stichting Stimular schreef aan beide e-boeken mee.

Esther de Groot, adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen