Tips om het koel te houden in huis

Array

Met dit warme weer is het verleidelijk om de airco aan te zetten of jezelf vlak voor de ventilatoren te positioneren. Maar dat zijn niet de enige trucs om het koel te houden. Het blijkt dat er tal van manieren zijn om je huis koel te houden zonder je elektriciteitsrekening op te jagen.

Dit zijn 14 tips met verschillende manieren om je huis koel te houden zonder het gebruik van airconditioning:

 1. Ga slim om met deuren en ramen: Sluit ongebruikte ruimten af en houd deuren naar buiten gesloten wanneer het buiten warm is. Zet ramen en deuren tegen elkaar open tijdens koelere uren, zoals in de avond en nacht.
 2. Houd gordijnen, shutters, rolgordijnen gesloten: Sluit gordijnen en andere raambedekking om de warmte van buitenaf tegen te houden. Verduisterende gordijnen verminderen de warmte met maximaal 33 procent.
 3. Maak van je ventilator een “airco”: Plaats een ventilator voor een schaal met ijs of koelelementen, zodat de lucht langs het koude oppervlak stroomt.
 4. Verwissel beddengoed vaker: Kies voor ademend katoenen beddengoed en leg lakens voor het slapengaan even in de diepvries. Gebruik een boekweitkussen om geen warme plekken te krijgen tussen je hoofd en het kussen.
 5. Stel plafondventilatoren in om linksom te draaien: Laat de plafondventilator tegen de klok in draaien op een hogere snelheid om een wind-chill briesje te creëren.
 6. Focus op de temperatuur in je lichaam: Koel jezelf af door verkoelende drankjes te drinken, een koude natte doek op je nek en polsen te leggen en slimme kledingkeuzes te maken.
 7. Zet badkamer- en keukenafzuiging aan: Gebruik de afzuigkap in de keuken en de afzuigventilatie in de badkamer om hete lucht naar buiten te trekken.
 8. Maak je bed warmtebestendig: Gebruik een koel hoofdkussen en leg een fles bevroren water aan het voeteneind van je bed voor extra verkoeling.
 9. Slaap beneden: Omdat warmte stijgt, is het vaak koeler op de benedenverdieping. Overweeg om op de bank in de woonkamer of kelder te slapen.
 10. Laat ’s nachts frisse lucht binnen: Als de temperatuur ’s nachts daalt, zet dan ramen tegen elkaar open om de frisse lucht binnen te laten. Gebruik ventilatoren om een windtunnel te creëren.
 11. Ga slim om met ramen en de ventilator: Open ramen op de windkant van je huis en zet een ventilator aan de luwe kant om hete lucht naar buiten te duwen. Plaats een nat laken aan de luchtinlatende zijde voor extra verkoeling.
 12. Vervang gloeilampen door ledlampen: Gloeilampen geven veel warmte af, dus vervang ze door energiezuinige ledlampen.
 13. Kook buiten: Vermijd het gebruik van de oven of fornuis, omdat dit extra warmte in huis genereert. Kook in plaats daarvan buiten op de barbecue of met een elektrische kookplaat.
 14. Maak verbeteringen op de lange termijn: Gebruik isolatiefolie op ramen, installeer luifels of plant bomen en wijnstokken in de buurt van ramen om de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt te verminderen.

Met deze tips kun je je huis koel houden zonder al te veel extra kosten en energieverbruik.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen