6 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling ziekenhuisstrategie voor beperken gebruik wegwerpproducten

Meerdere academische centra, waaronder het UMC Utrecht, hebben een subsidie van 6 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee gaan de onderzoekers circulaire strategieën ontwikkelen om het gebruik van wegwerpproducten in ziekenhuizen te beperken. Het UMC Utrecht krijgt de subsidie samen met andere deelnemers van de EWUU-alliantie (Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht ) en een consortium van Erasmus Medisch Centrum, TU Delft en RSM. Het Erasmus MC leidt het onderzoeksproject.

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-voetafdruk van Nederland. Het UMC Utrecht werkt iedere dag aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de generatie na ons. Maar het leveren van zorg heeft een negatieve impact op het klimaat. Die tegenstelling wil het UMC Utrecht kleiner maken. Door de zorg, het onderzoek en het onderwijs duurzamer te maken, nu en in de toekomst. De Nederlandse overheid pleit in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ook voor een duurzamere gezondheidszorg.

Wegwerpproducten

De onderzoeksgroep gaat in dit project de uitdaging aan om het gebruik van wegwerpproducten te verminderen en stappen te zetten naar een circulaire en toekomstbestendige bedrijfsvoering. De hoge afhankelijkheid van wegwerpproducten leidt niet alleen tot een hoge CO2- voetafdruk, het maakt ziekenhuizen ook kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor leveringsproblemen van wegwerpproducten.

Doel: circulariteit in kaart brengen

Een belangrijk doel van het onderzoek zijn de belemmeringen en kansen voor circulariteit in kaart brengen. Van daaruit wil de onderzoeksgroep concrete en wetenschappelijk onderbouwde interventies ontwikkelen. Die interventies richten zich op het verduurzamen en verminderen van wegwerpproducten, op het ontwikkelen van onderwijsmateriaal en op het faciliteren van gedragsverandering. Peter Blankestijn, commissielid van EWUU Circular Society en verantwoordelijk voor het Circular hospital thema, is erg blij met de subsidie. “Het laat zien dat wij – de EWUU-alliantie, Erasmus MC en de andere partners – onze verantwoordelijkheid willen nemen voor het verduurzamen van de zorg. En dat we samen met kennisinstellingen en industrie samen gaan werken aan het ontwikkelen van concrete en schaalbare oplossingen die een circulair ziekenhuis een stap dichterbij brengen.”

Over EWUU

De Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht vormen sinds 2019 de EWUU-Alliantie en werken hierin samen. Jonge onderzoekers, docenten en studenten staan aan het roer en werken discipline-overstijgend samen. De uitdagingen waar toekomstige generaties voor staan zijn groot, maar de mogelijkheden om die uitdagingen aan te gaan ook. De instellingen bundelen hun expertise om bij te dragen aan maatschappelijke transities op het gebied van energie, duurzaamheid, gezondheid en voedsel.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen