Problematisch medicijngebruik neemt toe door steeds populairder illegale circuit

Array

Steeds meer mensen kopen online zware slaap- en kalmeringsmiddelen zonder recept, waardoor er geen toezicht is op het risicovol gebruik ervan. Dit blijkt uit onderzoek van AfkickkliniekWijzer.nl naar het kopen en gebruik van benzodiazepinen zonder recept. Het verslavingszorgplatform maakte gebruik van eigen cijfers, zoekmachine tools en nieuwe gegevens van het Zorginstituut Nederland en de Stichting Farmaceutische Kerngetallen.

De slaappillen worden tegenwoordig kinderlijk eenvoudig bij een online webshop besteld, buiten het zicht van huisartsen en apotheken. Dat is niet zonder gevaar. Benzo’s (zoals de groep medicijnen vaak wordt afgekort) staan op de Opiumwet en het gebruik ervan brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Binnen enkele weken van normaal gebruik kan iemand al een verslaving oplopen. Ook is er een groter risico op overdosis of vergiftiging bij niet voorgeschreven middelen.

In het onderzoek komen de volgende belangrijke inzichten naar voren: 



Het aantal probleemgebruikers van benzodiazepinen neemt fors toe.


In het aantal hulpvragen dat op ons platform binnenkwam over het afgelopen jaar, zagen we een stijging van 60% als het gaat om problematisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen.



Online is veel meer interesse in het kopen van zware medicatie zonder recept.

Afkickkliniekwijzer.nl maakte een analyse van honderden zoektermen van Google. In het afgelopen jaar zochten zo’n 20 tot 30% meer mensen informatie over het gebruik van zware benzodiazepinen zonder recept, waaronder diazepam, lorazepam en oxazepam.



Gevaarlijke research chemicals worden steeds populairder.


Research chemicals zoals bromazolam en pyrazolam, scheikundige klonen van bestaande benzodiazepinen, zijn in 2023 een stuk populairder geworden. Zoekopdrachten naar Bromazolam en Pyrzalom namen in 2023 respectievelijk toe met 67% en 37%.

Het volledige onderzoek is hier te vinden: https://www.afkickkliniekwijzer.nl/medicijnverslaving-nederland-2023

Volgens Paul Jansen van Afkickkliniekwijzer.nl, blijft de verslavingsproblematiek van slaap- en kalmeringsmiddelen meestal verborgen voor de buitenwereld en zijn vaak alleen partners of familieleden op de hoogte. “Hulpverlening en zorgverzekeraars lijken de omvang en maatschappelijke problematiek van benzodiazepinen te onderschatten. Online aanbieders hebben geen enkel zicht op de vaak precaire thuissituatie.”

Gebruikers van benzodiazepinen trekken vaker aan de noodrem dan in het verleden. Jansen: “De hulpvraag om te stoppen wordt steeds meer gesteld, zo laten de cijfers van ons onderzoek zien. Meer voorlichting is nodig om gebruikers te informeren over de gezondheidsrisico’s. Daarnaast is het essentieel dat er betere begeleiding komt richting de professionele verslavingszorg.”



Waarom dit onderzoek?



Afkickkliniekwijzer.nl hoopt met dit onderzoek de aandacht te vestigen op het toenemende probleem van medicijnverslavingen onder Nederlanders. Doordat zware medicatie zoals benzodiazepinen relatief makkelijk online te bestellen is zonder recept, neemt het aantal probleemgebruikers toe ondanks een lichte daling bij officiële uitgiftepunten.

Huidige overheidsinitiatieven om de illegale verkoop van medicijnen en ‘legale’ verkoop van research chemicals aan banden te leggen, hebben geen oog voor de eenvoudige verkoop van medicijnen door buitenlandse online aanbieders. Nieuwe wet- en regelgeving is volgens Afkickkliniekwijzer.nl noodzakelijk om de verkoop door webshops uit landen als België en Duitsland te controleren en potentieel gevaarlijke research chemicals onder beter overheidstoezicht te plaatsen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen