Tijgermug aangetroffen bij zeven bandenbedrijven

De afgelopen anderhalve  maand heeft de Nederlandse Voedsel- en  Warenautoriteit (NVWA) tijgermuggen gevonden bij zeven bedrijven die gebruikte banden importeren. Het gaat om bedrijven in Montfoort, Emmeloord, Lelystad, Almere, Assen, Etten-Leur en Weert.  Dit blijkt volgens stichting platform Stop invasieve exoten uit gegevens op de site van de NVWA. Bij alle bedrijven gaat om vondsten die al meerdere jaren plaatsvinden, soms meer dan 10 jaar.

De tijgermug komt van oorsprong uit Azië en kan meer dan 20 virusziekten verspreiden, waaronder knokkelkoorts ofwel dengue, zika en chikungunya. De import van gebruikte banden uit landen waar de tijgermug voorkomt is een belangrijke invoerroute. Daarom heeft de NVWA bij deze bedrijven al sinds 2010 vallen staan. De preventieve voorschriften waar de bedrijven aan moeten voldoen betreffen onder andere droge import en droge opslag van de banden. Zonder water kunnen de eventueel in de banden aanwezige eitjes zich niet ontwikkelen tot muggen. Toch worden bij een aantal bandenbedrijven bijna ieder jaar tijgermuggen aangetroffen.  

Bij Kargro in Montfoort zijn nu voor het tiende jaar tijgermuggen aangetroffen. De tijgermuggen werden gevonden op 15, 23 en 30 juni, niet alleen op het bedrijfsterrein, maar ook in de omgeving.

In Emmeloord zijn bij Kargo voor het negende jaar tijgermuggen gesignaleerd, op 29 juni en 7 juli.

Bij Robeo In Lelystad zijn op 7 juli tijgermuggen aangetroffen. Daarmee is dit het twaalfde jaar dat daar exotische muggen zijn gevonden.

Bij Gebr. Kraan in Almere zijn op 4 en 17 juli tijgermuggen gevonden. Dit is het vijfde jaar dat daar tijgermuggen zijn aangetroffen.

Bij Dikabo in Assen trof de NVWA op 27 juni en 6, 13 en 21 juli tijgermuggen aan. De gezondheidsbedriegende exotische muggen werden niet alleen op het bedrijfsterrein gevonden, maar ook in de omgeving. Op 27 juni dag werden op het bedrijf ook gelekoortsmuggen gevonden. Dit betekent dat voor het elfde achtereenvolgende jaar exotische muggen bij het bedrijf zijn aangetroffen.

In Etten-Leur werden bij bandenbedrijf Vrakking tijgermuggen gevonden, op 12 en 20 juli. Het is voor het vierde jaar dat dit gebeurt.

Bij Ruband in Weert vond de NVWA op 26 juni een aantal tijgermuggen. Daarmee is 2023 het elfde jaar dat daar exotische muggen zijn gevonden.

Over de aantallen gevonden tijgermuggen en gelekoortsmuggen vermeldt de NVWA op de website niets, dat wordt pas volgend jaar bekendgemaakt.

Om de NVWA te dwingen handhavend op te treden tegen de bedrijven is het platform een rechtszaak begonnen. De zaak ligt momenteel bij de Raad van State, de datum van de zitting is nog niet vastgesteld.

Link naar de vondsten van de NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/vondsten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen